Akasztói szikiponty*

ISMERTETŐ

Az „Akasztói szikiponty” (Cyprinus carpio) kizárólag magyar államilag elismert minősített fajtából tenyésztett és minimum 2 nyaras korban, élve vagy feldolgozva (frissen, hűtve, fagyasztva) értékesített, fajtaazonos egyedeket jelöl. Sajátos ízvilágú, ízrontó vegyületektől mentes, zsírszegény, izmos, vöröses színű, friss hal illatú halhús, mely 2016-ban megkapta a Magyar Gasztronómiai Egyesület által alapított és az ország élvonalbeli konyhafőnökei és független szakembereinek bevonásával kiadásra kerülő Aranyszalag Minőség tanúsítványt, melynek célja a világszínvonalú termékek elismerése. Kivételes minősége a tenyésztés helyéül szolgáló földrajzi terület természeti adottságaival szorosan összefügg. A minősége ugyanakkor nem csupán a természeti környezet egyedülálló adottságaiból fakad, hanem a helyi haltenyésztési hagyományokból és technikákból is.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Az „Akasztói szikiponty” tenyésztésére szolgáló tavak a Duna-Tisza közén, a Kiskunságban, a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában elterülő szikes pusztákon épültek A terület egyedi talajadottságai, a szik, a folyamatosan rendelkezésre álló tápanyagszegény, de kiváló minőségű táplálóvíz, az éghajlat, ezen belül a magas napfényes órák száma mind hozzájárul a hal egyedi és kitűnő minőségéhez.

Bács-Kiskun megye: Akasztó, Dunatetétlen

TERMÉKLEÍRÁS

Az Akasztói szikiponty eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

*átmeneti nemzeti oltalom

 

 

 

 

 

 

 

Akasztói szikiponty*