Badacsony

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

A borok általában testesek, gazdag extrakt tartalommal, magas savakkal rendelkeznek, amik hosszabb eltarthatóságot is adhatnak. Krémes, köves, ásványos textúra mellett egyfajta olajosság és akár sós érzet is fellelhető egyes borokban. A borstílusban fontos tényező az is, hogy melyik tanúhegyről származik a szőlő.

A pezsgő minőségét elsősorban az itt termelt fajta vagy küvé borok minősége garantálja, melyekre a frissesség, és a pezsgősítés szempontjából nélkülözhetetlen érett és markáns savstruktúra jellemző. A Badacsonyi pezsgő meghatározó íz jegye a gyümölcsösség, a vulkáni talaj adta ásványos sósság és a seprőn érlelés adta
karakter, mely hosszan köszön vissza a pezsgőbor ízében.

A széndioxid hozzáadásával készült gyöngyöző borok jellemzője a frissesség, harmónia, élénk savkarakter, gyümölcsös ízvilág. A termékek harmóniáját, frissességét, gyümölcsösségét emeli a hozzá adott széndioxid.

TERMŐHELY

Badacsony a Balaton északi partján, Veszprém megyében, Balatonszepezd és Szigliget települések között húzódik a Tapolcai medencében. A borvidék szőlőterülete a Balaton partján húzódó hegyek (Badacsony, a Csobánc, a Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Őrsi-hegy és a szigligeti hegyek), azaz a Tapolcai-medence sajátos formájú tanúhegyeinek lejtőin helyezkedik el. Az itt található tanúhegyek határozzák meg a talajösszetételt, amin szőlőültetvények találhatóak. Több évezredes szőlőkultúra, történelem, tradíciók és az egyedi fajtáknak köszönhetően igazán izgalmas, egyedi borok születnek a badacsonyi borvidéken. A vidéknek páratlan turisztikai vonzereje van, a Balaton és a környező táj szépsége számos borbarátot vonz ide egész évben. A régészeti leletek szerint már több mint 2000 éve foglalkoztak itt a szőlőkultúrával, így részben a római civilizációnak és kultúrának, részben pedig Probus császárnak köszönhetően virágzott a borkultúra.

 Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca

TALAJ

Meghatározó alapkövét a vulkáni eredetű bazalt adja, ami barna erdőtalajjal, homokkal (Pannon tenger) és agyaggal keveredik.

KLÍMA

A borvidéket északról a Bakony hegység, míg délről a Balaton határolja. Klímáját tekintve klasszikusan kontinentális, kiegyenlített. Az egyedi mikroklimatikus adottságok meghatározóak, hiszen mind a Balaton víztömegének hőtani szerepe, mind a páratartalom, mind pedig a hőmérséklet fontos szerepet játszik a kiegyenlítésben. A meleg nyári és a mediterrán anticiklon biztosította hosszú, napsütötte őszi nappalok után a Bakonyi szeleknek köszönhető hűvös esték alatt a szőlő növény gyorsan a fotoszintézis sötét szakaszába lép. Ezzel a páratlan természeti adottsággal a szőlő nagy mennyiségben tud szénhidrátokat felhalmozni.

Csapadék mennyisége átlagosan: 640mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olasz rizling, szürkebarát, pinot noir, kéknyelű, rajnai rizling, ottonel muskotály, zervin, budai, Cserszegi fűszeres, furmint, hárslevelű, Irsai Olivér, nektár, rózsakő, sárga muskotály, szürkebarát, tramini, vulcanus, zenit, zeus, zefír, zervin

Cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, pinot noir

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1118 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Badacsony eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Badacsony