Badacsony

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

A borok általában testesek, gazdag extrakt tartalommal, magas savakkal rendelkeznek, amik hosszabb eltarthatóságot is adhatnak. Krémes, köves, ásványos textúra mellett egyfajta olajosság és akár sós érzet is fellelhető egyes borokban. A borstílusban fontos tényező az is, hogy melyik tanúhegyről származik a szőlő.

TERMŐHELY

Badacsony a Balaton északi partján, Veszprém megyében, Balatonszepezd és Szigliget települések között húzódik a Tapolcai medencében. A borvidék szőlőterülete a Balaton partján húzódó hegyek (Badacsony, a Csobánc, a Szent György-hegy, Ábrahámhegy, Őrsi-hegy és a szigligeti hegyek), azaz a Tapolcai-medence sajátos formájú tanúhegyeinek lejtőin helyezkedik el. Az itt található tanúhegyek határozzák meg a talajösszetételt, amin szőlőültetvények találhatóak. Több évezredes szőlőkultúra, történelem, tradíciók és az egyedi fajtáknak köszönhetően igazán izgalmas, egyedi borok születnek a badacsonyi borvidéken. A vidéknek páratlan turisztikai vonzereje van, a Balaton és a környező táj szépsége számos borbarátot vonz ide egész évben. A régészeti leletek szerint már több mint 2000 éve foglalkoztak itt a szőlőkultúrával, így részben a római civilizációnak és kultúrának, részben pedig Probus császárnak köszönhetően virágzott a borkultúra.

 Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca

TALAJ

Meghatározó alapkövét a vulkáni eredetű bazalt adja, ami barna erdőtalajjal, homokkal (Pannon tenger) és agyaggal keveredik.

KLÍMA

A borvidéket északról a Bakony hegység, míg délről a Balaton határolja. Klímáját tekintve klasszikusan kontinentális, kiegyenlített. Az egyedi mikroklimatikus adottságok meghatározóak, hiszen mind a Balaton víztömegének hőtani szerepe, mind a páratartalom, mind pedig a hőmérséklet fontos szerepet játszik a kiegyenlítésben. A meleg nyári és a mediterrán anticiklon biztosította hosszú, napsütötte őszi nappalok után a Bakonyi szeleknek köszönhető hűvös esték alatt a szőlő növény gyorsan a fotoszintézis sötét szakaszába lép. Ezzel a páratlan természeti adottsággal a szőlő nagy mennyiségben tud szénhidrátokat felhalmozni.

Csapadék mennyisége átlagosan: 640mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olaszrizling, szürkebarát, pinot noir, kéknyelű, rajnai rizling, ottonel muskotály

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1193 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Badacsony eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Badacsony