Balaton-felvidék

Balaton borrégió

 

BORSTÍLUS

Jellemzően fehérbor, melynek színe a halvány-szalmasárgától a halvány aranysárgáig változik. Illatában karakteresen az ásványi illatjegyek jelennek meg, melyek kiegészülnek a fehérvirágok (akác, hársfavirág, jácint, narancsvirág) illatjegyeivel. Gerincét az érett, elegáns, ugyanakkor élénk savak adják, mely kóstolást követően hosszan a szájban marad.

TERMŐHELY

A Balaton északi partjának elsősorban a második hegyvonulatába tartozó területeken található a Balaton-felvidék által lehatárolt termőterület, ami Rezitől Köveskálig húzódó, mintegy 50 kilométernyi partszakaszt jelenti. A Balaton-felvidéki borvidék részben a Tapolcai- és Káli- medencében terül el. Emellett a Keszthelyi-hegység illetve a tótól távolabb eső területek északi irányban is a borvidékhez tartoznak, vagyis földtanilag kettő körzetre osztható. Változatos talajának és a kiegyenlített klimatikus adottságainak köszönhetően egy sokszínű borvidékkel találkozunk, amelynek már több mint 2000 éves szőlőtermelési hagyományai vannak. A talajadottságok ezen a borvidéken erősen meghatározzák a borok stílusát. Ha ez nem lenne elég, a sokszínű vidék nem csak borokban, de középkori várakban (például: Sümeg, Szigliget, Rezi), termálfürdőkben (Hévízi tó) és sok egyéb látványosságban is bővelkedik. A honfoglalástól kezdve (Káli medence) a középkorban is megmaradt a borvidék jelentős szerepe, például az Árpád házi királyok is előszeretettel szállították innen a borokat. Később Tapolcának köszönhetően fontos kereskedelmi központ is volt.

 Balatonederics, Balatongyörök, Balatonhenye, Csabrendek, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hegyesd, Hévíz-Egregy, Köveskál, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Mindszentkálla, Monostorapáti, Nemesvita, Rezi, Sáska, Sümeg, Sümegprága, Szentbékkálla, Uzsa, Várvölgy, Vonyarcvashegy, Zalahaláp

TALAJ

A szőlőtermelés a Pannon-tenger mészkő padozatán létrejött, völgyekkel szabdalt domboldalain alakult ki, helyenként 10 %-nál is meredekebb lejtőkön. A Káli-medencét dolomit, mészkő, illetve agyag, homokkő és tufa borítja. A Keszthelyi-hegység környezetében pedig dolomit, márga, lösz és gazdagabb barna erdőtalaj található.

KLÍMA

A kontinentális klímát jelentősen befolyásolja a Bakony hegységből érkező hideg levegő, ami helyenként frissebb borokat eredményezhet.

Csapadék mennyisége átlagosan: 650mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olaszrizling, szürkebarát, chardonnay, Irsai Olivér, zöld veltelini, sauvignon blanc, rizlingszilváni, zenit, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 785 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Balaton-felvidék eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Balaton-felvidék