Balatonboglár

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

A Balatonboglári borok közös jellemzője az íz- és illatvilágban felfedezhető kifejezett gyümölcsösség. A borvidék termékpalettája rendkívül sokszínű: a fehér és rozé borok mellett nagyon szép vörösborok is jellemzőek. A borvidék híres a helyi alapborokból készült kiváló minőségű pezsgőiről, valamint az ország legjobbjaival versenyző vörösborairól. Ez a sokszínűség és változatosság a borok stílusában is fellelhető, gyakran gazdagsággal párosulva. A frissesség valamennyi borstílusban meghatározó.

TERMŐHELY

A Balatonboglári termőterület a Balaton déli partján helyezkedik el mintegy 50 km hosszúságban, helyenként 20-25 km mélységben benyúlva a Somogyi-dombságba. A szőlőültetvények délnyugati irányú dombos vonulatokon helyezkednek el, ahol a tengerszint feletti magasság 105-300 méter. A római kortól híres szőlőtermő vidéken a török megszállásig fejlett borkultúrára utaló feljegyzéseket találunk.  A somogyvári apátság szerzeteseinek a XI. századtól fontos szerepük volt a vidék szőlőkultúra ápolásában és fenntartásában. A tihanyi és pannonhalmi bencés apátságoknak a XI. századtól voltak itt jelentős szőlőbirtokaik.

Andocs, Balatonberény, Balatonboglár, Balatonlelle, Balatonendréd, Balatonkeresztúr, Balatonőszöd, Balatonszabadi, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonújlak, Böhönye, Csoma, Csurgó, Gyugy, Hollád, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Karád, Kercseliget, Kéthely, Kőröshegy, Kötcse, Látrány, Lengyeltóti, Marcali, Mosdós, Nagyberki, Nagyszakácsi, Ordacsehi, Siójut, Somogysámson, Somogytúr, Somogyzsitfa, Szabadi, Szólád, Szőlősgyörök, Tapsony, Táska, Teleki, Visz, Zamárdi

TALAJ

A borvidék termőterületén mélyrétegű, jó tápanyag- és vízgazdálkodású talajok találhatóak. Ennek köszönhető, hogy a nyári aszály ezen a vidéken alig érezteti hatását. A dombok a Pannon-tenger agyagos, homokos üledékén található, melynek mésztartalma alacsony.

KLÍMA

A borvidék északi határát a Balaton tó jelenti, mely jelentősen befolyásolja a borvidék klímáját is: az országra jellemző kontinentális klímánál kiegyenlítettebb az időjárása, a szélsőséges időjárási körülmények nem jellemzőek. A borvidék ősz eleji klímáját befolyásoló mediterrán anticiklonnak köszönhetően hosszú, napsütéses nappalok jellemzőek az ősz folyamán.

Az éves átlagos csapadékmennyiség: 623 mm.

Az átlagos napsütötte órák száma: 2 000 óra/év.

Az átlag hőmérséklet: 10,6°C.

 

SZŐLŐFAJTÁK

chardonnay, merlot, királyleányka, Irsai Olivér, zöld veltelini, olaszrizling, pinot noir, cabernet sauvignon, kékfrankos, sauvignon blanc, szürkebarát

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 3475 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Balatonboglár eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja

 

 

Balatonboglár