Balatonfüred-Csopak

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

A borvidék fehérborait három borstílus kategóriába lehet sorolni: friss, illatos és testes. A friss borok könnyed stílusúak, hordós jegyeket mellőznek, alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkeznek, és elsődleges aromákat igyekszenek bemutatni. Az illatos fajták a florális, parfümös jelleget diszkréten, de kellő mélységgel mutatják be, helyenként bizonyos maradékcukrot is tartalmaznak. A testes fehérborok szinte minden esetben magas savtartalmúak, emelkedett alkohol mellett, kisebb-hosszabb tölgyfahordós érleléssel komplex, olajos textúrával jelennek meg. A rozék gyümölcsösek, mellőzik a hordós érlelés jegyeit. A vörösborokat nem dominálja a tannin, inkább a tiszta, gyümölcsös ízvilágot hivatottak megcélozni. Sima, bársonyos textúrájú borok.

TERMŐHELY

A Balaton északi partjának keleti medencéjében, Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő partszakasz első és második hegyvonulata alkotja a Balatonfüred-Csopak lehatárolt termőterületet. A szőlőtermesztés szempontjából fontos területeket lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák alkotják. Balatonfüred és Csopak, a két névadó település, amennyi mindenben hasonlít, annyi mindenben el is térnek egymástól. Balatonfüred évszázadok óta híres üdülő- és turisztikai központ, a balatoni fürdő és gyógyászati élet központja, míg Csopak évezredek óta lakott és a borászatok, présházak mindvégig meghatározóak voltak itt. Kultúra, aktív turizmus, kikapcsolódás és persze minden, ami szőlő és bor: ezt a borvidéket sosem lehet megunni.

 Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly, Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka

TALAJ

A szőlőtermő dűlők alapkőzeteinek rétegsorát az ún. középhegységi-típusú felső perm – alsó triász kőzetek alkotják, negyedidőszaki törmeléktakaróval. A borvidék kőzete változatos: agyag, pala és homokkő mellett megtalálható a vörös erdőtalaj, amelynek magas vas-oxid tartalma van, valamint a lösz és a mészkő is felfedezhető, mint talajképző kőzet. A borvidék jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. A borvidéken magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalom jellemző.

KLÍMA

Balatonfüred-Csopak klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a medence déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. A borvidék szőlőhegyei hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazottak. Épp ezért, a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől – a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására – hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között.

Csapadék mennyisége átlagosan: 660 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

Chardonnay, furmint, juhfark, olasz rizling, Ottonel muskotály, rajnai rizling, rizlingszilváni, sauvignon, sárga muskotály, szürkebarát, tramini, zenit, zeus, Irsai Olivér, királyleányka, semillon, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, kékoportó, pinot noir, merlot, Zweigelt, syrah

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1743 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Balatonfüred-Csopak eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

Balatonfüred-Csopak