![]() |
BORSTÍLUSA borvidék fehérborait három borstílus kategóriába lehet sorolni: friss, illatos és testes. A friss borok könnyed stílusúak, hordós jegyeket mellőznek, alacsonyabb alkoholtartalommal rendelkeznek, és elsődleges aromákat igyekszenek bemutatni. Az illatos fajták a florális, parfümös jelleget diszkréten, de kellő mélységgel mutatják be, helyenként bizonyos maradékcukrot is tartalmaznak. A testes fehérborok szinte minden esetben magas savtartalmúak, emelkedett alkohol mellett, kisebb-hosszabb tölgyfahordós érleléssel komplex, olajos textúrával jelennek meg. A rozék gyümölcsösek, mellőzik a hordós érlelés jegyeit. A vörösborokat nem dominálja a tannin, inkább a tiszta, gyümölcsös ízvilágot hivatottak megcélozni. Sima, bársonyos textúrájú borok. |
![]() |
TERMŐHELYA Balaton északi partjának keleti medencéjében, Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő partszakasz első és második hegyvonulata alkotja a Balatonfüred-Csopak lehatárolt termőterületet. A szőlőtermesztés szempontjából fontos területeket lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák alkotják. Balatonfüred és Csopak, a két névadó település, amennyi mindenben hasonlít, annyi mindenben el is térnek egymástól. Balatonfüred évszázadok óta híres üdülő- és turisztikai központ, a balatoni fürdő és gyógyászati élet központja, míg Csopak évezredek óta lakott és a borászatok, présházak mindvégig meghatározóak voltak itt. Kultúra, aktív turizmus, kikapcsolódás és persze minden, ami szőlő és bor: ezt a borvidéket sosem lehet megunni. |
Alsóörs, Aszófő, Balatonakali, Balatonalmádi, Balatonfőkajár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonszőlős, Balatonudvari, Balatonvilágos, Csopak, Dörgicse, Felsőörs, Lovas, Mencshely, Örvényes, Paloznak, Pécsely, Tihany, Vászoly, Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon, Zánka | |
![]() |
TALAJA szőlőtermő dűlők alapkőzeteinek rétegsorát az ún. középhegységi-típusú felső perm – alsó triász kőzetek alkotják, negyedidőszaki törmeléktakaróval. A borvidék kőzete változatos: agyag, pala és homokkő mellett megtalálható a vörös erdőtalaj, amelynek magas vas-oxid tartalma van, valamint a lösz és a mészkő is felfedezhető, mint talajképző kőzet. A borvidék jellegzetes és egyedülálló talajtani képződménye a vörös erdőtalaj, mely a magas vas-oxid tartalmú permi homokkő mállására vezethető vissza. A borvidéken magas kalcium-, magnézium- és káliumtartalom jellemző. |
![]() |
KLÍMABalatonfüred-Csopak klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a medence déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. A borvidék szőlőhegyei hatalmas erdőrengeteg környezetébe ágyazottak. Épp ezért, a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől – a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására – hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között. Csapadék mennyisége átlagosan: 660 mm Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C |
![]() |
SZŐLŐFAJTÁKChardonnay, furmint, juhfark, olasz rizling, Ottonel muskotály, rajnai rizling, rizlingszilváni, sauvignon, sárga muskotály, szürkebarát, tramini, zenit, zeus, Irsai Olivér, királyleányka, semillon, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, kékoportó, pinot noir, merlot, Zweigelt, syrah |
![]() |
TERÜLETNAGYSÁGengedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1743 hektár |
TERMÉKLEÍRÁSA Balatonfüred-Csopak eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja. |