Békési szilvapálinka

KARAKTER

Pálinkában alap íznek számít a szilva, melyből 23 államilag elismert fajtája tálalható jelenleg termesztésben. A különböző szilvafajták kóstoláskor igen változatos virágos, könnyed, lekváros, fűszeres, piros bogyós, magkarakteres, marcipános, fahéjas illat és íz jegyeket mutathatnak. A Békési szilvapálinka a Körösök völgyében termesztett, döntően „Vörös szilva” felhasználásával hagyományos kisüsti (rézfelületet is tartalmazó üst rendszerű) lepárlás során készül, mely külsőre mutatós, színe kékespiros, íze édeskés és savas. A ” Vörös szilva” kifejezetten pálinkafőzésre alkalmas fajta, másodlagosan használható asztali gyümölcsnek, mivel magvatartó.

FŐBB FAJTÁK

Vörös szilva 50%-ban, további szilva fajták lehetnek a földrajzi területen temesztett pl.: Stanley, Ageni, Besztercei szilvák.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A békési szilvapálinka földrajzi területét jelentő Közép-Békési tájkörzet vidékének talajtani adottságai (erősen kötött feketeföld), a körös folyók (fekete-,fehér-,sebes-,kettős-,hármas körös) biztosított egyedi mikro- és makroklíma, a hőmérséklet és annakingadozása, a csapadék megoszlása és mennyisége, az évszázados mérések és tapasztalatok mind ezt támasztják alá. Az érzékszervi vizsgálatokon túl,laboratóriumi eredmények is igazolják az itt termett vörös szilva és a belőle készült pálinka egyedi adottságait. A beltartalmi értékek (cukor-sav arány,
aromakomponensek) ugyanis egy minden más szilvafajtól eltérő, kedvező paraméterekkel rendelkező szilvafajtára engednek következtetni. Kísérletek és megfigyelések igazolják azt, hogy a Békés megyéből származó, de az ország más vidékein elültetett vörösszilva alanyok más aromájú, zamatú szilvát teremnek, mint a termékleírásban lehatárolt területen lévő ültetvények. Ennek oka a helyi mikroés makroklímában, továbbá a talajtani adottságokban keresendő, melynek köszönhető a vörösszilva különleges zamata, amely megtalálható a pálinkában is.

Békéscsaba, Tarhos, Bélmegyer, Kamut, Murony, Mezőberény, Telekgerendás, Köröstarcsa, Kétsoprony, Vésztő, Doboz, Gyula, Gyulavári, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Szabadkígyós és közigazgatási területe.

TERMÉKLEÍRÁS

A Békési szilvapálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

Békési szilvapálinka