ISMERTETŐA „Budaörsi őszibarack” legalább 60 mm átmérőjű és legalább 110 g tömegű. A gyümölcsökre jellemző a 20%-nál nagyobb, antociános (piros) fedőszín és a molyhos héj. Sajátos érzékszervi jellemzői a következők: intenzív illat; aromaanyagokban gazdag, zamatos íz, amelyre jellemző, hogy a telt édes íz citromosan üde savassággal párosul; továbbá az érzékszervileg észlelhető leveses állományú gyümölcshús. A húsa tapintásra kellően érett, nem túl kemény, de szállításra még alkalmas. A hússzíne lehet fehér vagy sárga vagy piros. |
|
A TERMŐHELY JELLEMZÉSETermőterülete lankás dombokon, illetve a Budai-hegység déli fekvésű lejtőin fekszik. A talaj magas szerves anyag (5-10% vagy még több) tartalmú, mikroelemekben gazdag. Más termőtájakhoz viszonyítva évi átlaghőmérséklete alacsonyabb, és a nappal-éjszaka közötti hőingadozás jelentősebb. |
|
Települések: Alcsútdoboz, Baracska, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Budapest Budatétény, Kamaraerdő és Nagytétény területei, Diósd, Ercsi, Érd, Etyek, Gyermely, Gyúró, Herceghalom, Kajászó, Mány, Martonvásár, Páty, Perbál, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Sóskút, Szomor, Telki, Tinnye, Tordas, Tök, Törökbálint, Vál, Zsámbék | |
FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁKTájfajták Schoufnosn és Budaörsi Vérbélű, valamint az alábbi fajták valamelyikéhez tartozó, friss fogyasztásra szánt őszibarack esetén használható: Champion, Cresthaven, Elberta, Mariska, Redhaven, Remény, Royal, Royal Time, Summer, Sunbeam, Suncrest, továbbá mindazon a földrajzi területen termesztett fajták, amelyek a lentiekben leírt minőségi jellemzőket mutatják. |
|
TERMÉKLEÍRÁSA Budaörsi őszibarack földrajzi jelzés termékleírása itt található meg. |