Budaörsi őszibarack

ISMERTETŐ

A „Budaörsi őszibarack” legalább 60 mm átmérőjű és legalább 110 g tömegű. A gyümölcsökre jellemző a 20%-nál nagyobb, antociános (piros) fedőszín és a molyhos héj.

Sajátos érzékszervi jellemzői a következők: intenzív illat; aromaanyagokban gazdag, zamatos íz, amelyre jellemző, hogy a telt édes íz citromosan üde savassággal párosul; továbbá az érzékszervileg észlelhető leveses állományú gyümölcshús. A húsa tapintásra kellően érett, nem túl kemény, de szállításra még alkalmas. A hússzíne lehet fehér vagy sárga vagy piros.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Termőterülete lankás dombokon, illetve a Budai-hegység déli fekvésű lejtőin fekszik. A talaj magas szerves anyag (5-10% vagy még több) tartalmú, mikroelemekben gazdag. Más termőtájakhoz viszonyítva évi átlaghőmérséklete alacsonyabb, és a nappal-éjszaka közötti hőingadozás jelentősebb.

Települések: Alcsútdoboz, Baracska, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, Budapest Budatétény, Kamaraerdő és Nagytétény területei, Diósd, Ercsi, Érd, Etyek, Gyermely, Gyúró, Herceghalom, Kajászó, Mány, Martonvásár, Páty, Perbál, Pusztazámor, Ráckeresztúr, Sóskút, Szomor, Telki, Tinnye, Tordas, Tök, Törökbálint, Vál, Zsámbék

FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁK

Tájfajták Schoufnosn és Budaörsi Vérbélű, valamint az alábbi fajták valamelyikéhez tartozó, friss fogyasztásra szánt őszibarack esetén használható: Champion, Cresthaven, Elberta, Mariska, Redhaven, Remény, Royal, Royal Time, Summer, Sunbeam, Suncrest, továbbá mindazon a földrajzi területen termesztett fajták, amelyek a lentiekben leírt minőségi jellemzőket mutatják.

TERMÉKLEÍRÁS

A Budaörsi őszibarack földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

 

 

Budaörsi őszibarack