Budaörsi őszibarack*

ISMERTETŐ

A Budaörsi őszibarack országos hírnevét a térség termesztési hagyományai, kedvező gazdasági adottságai (fővároshoz való közelsége, közlekedési infrastruktúra fejlettsége), valamint a termesztéstechnológia szigorú betartása biztosítja. Korábban frissen fogyasztották az őszibarackot, de jelentős volt ipari felhasználása is, elsősorban befőtt készült belőle. A hagyományos felhasználási módok mellett jelentős mennyiségű rostos gyümölcslevet és kiváló minőségű bébiételeket is gyártanak a megtermelt őszibarackból. A kiváló beltartalmi tulajdonságok, a magas száraz-anyag-tartalom, a kedvező sav-cukor arány miatt külföldön is egyre nagyobb az érdeklődés a különböző gyártmányok iránt, akár félkész-; akár késztermék formájában (pulp, velő, nektár). A gyümölcsök szépen színezettek és magas beltartalmi értékűek: az összes oldható szárazanyag tartalom 9,9% fölött, az összes savtartalom legalább 0,38% körül alakul.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Buda vidéke, mint földrajzi terület, a mérsékelten meleg és mérsékelten száraz – száraz klímakörzetbe tartozik. A termesztőtáj – a Buda-környéki településeken –, a gazdaságos őszibarack termesztés északi határvonaláig húzódik. Más termőtájakhoz viszonyítva évi átlaghőmérséklete alacsonyabb és a nappal-éjszaka közötti hőingadozás jelentősebb. Ez kedvező hatást gyakorol a termés színeződésére és a savtartalmára.

Települések: Baracska, Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Budaörs, , Budapest Budatétény, Diósd, Ercsi, Etyek, Érd, Gyermely, Herceghalom, Kajászó, Kamaraerdő és Nagytétény területei, Mány, Páty, Perbál, Ráckeresztúr, Sóskút, Szomor, Telki, Tinnye, Tök, Törökbálint, Tordas,Vál, Zsámbék

FŐBB GYÜMÖLCS FAJTÁK

Champion, Cresthaven, Elberta, Ford, Marsika, Redhaven, Remény, Royal Summer, Royal Time, Schafnose, Shipley, Sunbeam, Suncrest, Vérbélű

TERMÉKLEÍRÁS

A Budaörsi őszibarack földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

*átmeneti nemzeti oltalom

 

 

 

 

 

 

Budaörsi őszibarack*