Budapesti téliszalámi

ISMERTETŐ

A Budapesti téliszalámi egyenletesen felaprított és elkevert alapanyagokból álló füstölt, érlelt, szárított húskészítmény, mely kb. 4 mm szemcsenagyságúra aprított sertéshús- és kb. 2 mm-re aprított szalonnaszemcsékből áll, fűszerekkel együtt egyenletesen elkeverten, hengeres alakú lóbélbe vagy műbélbe töltötten, felülete szürkésfehér nemespenésszel egyenletesen befedett.
A termék előállításához alapvetően szükség van megfelelő minőségű élő sertésre, amelynek elsődleges feldolgozása során keletkezik a jó minőségű sertéshús és sertésszalonna alapanyag. A terméket meghatározott sertésfajták keresztezéséből származó, fej és lábak nélküli, hasított, kicsontozott és íntalanított féltestek kizárólag kézzel történő darabolása után nyert comb, karaj, lapocka, tarja, dagadó és szűzpecsenye, valamint mirigyektől mentes kemény hasa- és tokaszalonna felhasználásával állítják elő. Forgalomba hozatalára rúdáruként egészben, vagy szeletelve kerül sor.

AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET JELLEMZÉSE

A Budapesti téliszalámi egyedi jellegét, kiváló minőségét a Dunához közeli nyirkos levegő, a az 1800-as évek végén kialakított tradicionális füstölési technológia, a manufakturális előállítási mód, és a szakma mestereitől származó recept és szaktudás biztosítja. A gyártás manufakturális jellegű a sok kézi munkát, nagy odaadást, speciális szakismeretet igénylő kefélési tevékenység (penésztelepek szétoszlatása a rudakon) valamint a “finom” árumozgatási munkálatok (áthúzás, átakasztás) miatt.

Az előállítás módja részben külön feltüntetett műveletei – az alapanyag aprítástól a füstölésen keresztül a szárításig – Budapesten, a Dunától számított 1 km-es körzetben történtek.

TERMÉKLEÍRÁS

A Budapesti téliszalámi földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Budapesti téliszalámi