ISMERTETŐA Budapesti téliszalámi egyenletesen felaprított és elkevert alapanyagokból álló füstölt, érlelt, szárított húskészítmény, mely kb. 4 mm szemcsenagyságúra aprított sertéshús- és kb. 2 mm-re aprított szalonnaszemcsékből áll, fűszerekkel együtt egyenletesen elkeverten, hengeres alakú lóbélbe vagy műbélbe töltötten, felülete szürkésfehér nemespenésszel egyenletesen befedett. |
|
AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET JELLEMZÉSEA Budapesti téliszalámi egyedi jellegét, kiváló minőségét a Dunához közeli nyirkos levegő, a az 1800-as évek végén kialakított tradicionális füstölési technológia, a manufakturális előállítási mód, és a szakma mestereitől származó recept és szaktudás biztosítja. A gyártás manufakturális jellegű a sok kézi munkát, nagy odaadást, speciális szakismeretet igénylő kefélési tevékenység (penésztelepek szétoszlatása a rudakon) valamint a “finom” árumozgatási munkálatok (áthúzás, átakasztás) miatt. |
|
Az előállítás módja részben külön feltüntetett műveletei – az alapanyag aprítástól a füstölésen keresztül a szárításig – Budapesten, a Dunától számított 1 km-es körzetben történtek. | |
TERMÉKLEÍRÁSA Budapesti téliszalámi földrajzi jelzés termékleírása itt található meg. |