Bükk

Felső-Magyarország borrégió

BORSTÍLUS

A Bükki borokra jellemző a könnyed frissesség, ropogós savak és gyümölcsös stílus. A vörösboroknak is friss savai vannak, könnyed testük. A fajta stílusa mellett helyenként ásványos és komplex aromák is kialakulhatnak.

TERMŐHELY

A Bükk hegység déli oldalán (az ún. szoknya területeken) tengerszint felett 150 és 250 m magasság között helyezkedik el a borvidék szőlőterületének 90 %-a. A vadszőlők nyomai már évezredekkel ezelőtt is megtalálhatóak voltak a Bükk lejtőin. A termesztett szőlőkről először az Örsúr nemzetségbelieknél olvashattunk. Az első írásos emlékek a 14. században keletkeztek, később 1503-ban II. Ulászló erősítette meg Miskolc város borszabadalmát.

 Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc Vatta

TALAJ

Általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföldek és agyagbemosódásos erdőtalajok találhatók a körülhatárolt területen.

KLÍMA

A borvidék klímáját legjobban a Bükk befolyásolja, védelmet nyújtva az északi hidegektől. Az éghajlata kevésbé kiegyenlített, esetenként kemény tél is előfordul.

Csapadék mennyisége átlagosan: 550 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10 °C

SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, leányka, olaszrizling, Zweigelt, chardonnay, Cserszegi fűszeres, zenit

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 898 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Bükk eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Bükk