Bükk

Felső-Magyarország borrégió

BORSTÍLUS

A Bükki borok elsődleges erénye a komplex és komoly érlelési időt is lehetővé tevő savtartalom, mely részben a vulkanikus altalajok, részben a klímaváltozás mellett sem túlzóan magas átlaghőmérséklet eredménye. Ez a tényező képessé teszi a borvidéket friss, üde, gyümölcsös borok készítésére fehér, rozé, siller és vörösbor kategóriában egyaránt, mely borok az oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termékkategóriában kapnak helyet. Ezek a amely a 2020. augusztus 1-jét követően szüretelt szőlőből készült borászati termékekre alkalmazandó borok jellemzően száraz kategóriájúak, de a magas beérési cukroknak köszönhetően van lehetőség magasabb savtartalom mellett is egyensúlyos maradékcukorral rendelkező borok készítésére. Másrészt tudatos szőlészeti munka mellett komoly érlelési potenciálú különleges
borok is születnek, kihasználva egyes dűlők kivételes termőhelyi adottságait és az elérhető teljes érettség mellett is megmaradó savpotenciált. Ezek a tényezők olyan egyedi, máshol nem létrehozható egységet alkotnak, melyen keresztül a fogyasztó megismerheti a Bükki borvidékben rejlő különös potenciált. Ezek a borok elsősorban a superior termékkategória feltételrendszerében jöhetnek létre.
A bükki minőségi pezsgőkre az illatok visszafogottsága és elegáns gyümölcsösség jellemző. A markáns gerincet adó savtartalom mellett az érlelésből adódó ízharmónia jellemző. A friss, ropogós savak könnyed eleganciája kemény textúrával párosul.

TERMŐHELY

A Bükk hegység déli oldalán (az ún. szoknya területeken) tengerszint felett 160 és 350 m magasság között helyezkedik el a borvidék szőlőterületének 90 %-a. A vadszőlők nyomai már évezredekkel ezelőtt is megtalálhatóak voltak a Bükk lejtőin. A termesztett szőlőkről először az Örsúr nemzetségbelieknél olvashattunk. Az első írásos emlékek a 14. században keletkeztek, később 1503-ban II. Ulászló erősítette meg Miskolc város borszabadalmát.

 Aszaló, Barabás, Bogács, Borsodgeszt, Bükkaranyos, Bükkzsérc, Cserépfalu, Cserépváralja, Edelény, Emőd, Harsány, Kács, Kisgyőr, Kistokaj, Mályi, Megyaszó, Mezőkövesd, Miskolc, Nyékládháza, Sály, Szikszó, Tard, Tibolddaróc Vatta

TALAJ

Általában riolittufán kialakult lösz, fekete nyiroktalajok, barnaföld és agyagbemosódásos erdőtalaj találhatók a körülhatárolt területen.

KLÍMA

A borvidék klímáját legjobban a Bükk hegység befolyásolja, védelmet nyújtva az északi hidegektől. Az éghajlata kevésbé kiegyenlített, esetenként kemény,hideg tél is előfordul.

Csapadék mennyisége átlagosan: 550 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10 °C

SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, leányka, olaszrizling, Zweigelt, chardonnay, Cserszegi fűszeres, zenit

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 738 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Bükk eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Bükk