Csabai kolbász / Csabai vastagkolbász

ISMERTETŐ

Alapanyagát és technológiáját tekintve régi, évszázados hagyományokon alapuló, sertéshús és szalonna felhasználásával, sajátos ízesítéssel, sertés vastagbélbe (kuláré) vagy vízgőzáteresztő műbélbe töltve, füstöléssel és szárításos érlelési eljárással készülő termék. Jellegzetes fűszere a csípős és csemege paprikaőrlemény, a fokhagyma, az egész fűszerkömény és a só, amelyek közül a paprikaőrlemény csípőssége dominál. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelő húsminőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely igen alapos ín-eltávolítást tesz lehetővé a sertés szinte összes húsrészét érintő húsfeldolgozás során.
A Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász kiemelkedő terméktulajdonságait a nagysúlyú sertések húspigmentben gazdag, érett, zsiradékkal kellően átszőtt, márványozott húsának, a különleges fűszerezésnek, a kolbászpaszta természetes mikroflórájának és az intenzív füstölésnek köszönheti.

AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET JELLEMZÉSE

A Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász előállítása Békéscsaba és Gyula városához, hazánk egyik legmélyebben fekvő területéhez köthető. „Iparszerű” gyártása Békés megyében, a XX. század elején kezdődött. A térség gabonatermesztése és állattenyésztése-előnyös agro-ökológiai adottságainak köszönhetően-egyaránt nagy hagyományokkal rendelkezik.

Települések: Békéscsaba, Gyula

TERMÉKLEÍRÁS

A Csabai kolbász /Csabai vastagkolbász földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Csabai kolbász / Csabai vastagkolbász