ISMERTETŐAlapanyagát és technológiáját tekintve régi, évszázados hagyományokon alapuló, sertéshús és szalonna felhasználásával, sajátos ízesítéssel, sertés vastagbélbe (kuláré) vagy vízgőzáteresztő műbélbe töltve, füstöléssel és szárításos érlelési eljárással készülő termék. Jellegzetes fűszere a csípős és csemege paprikaőrlemény, a fokhagyma, az egész fűszerkömény és a só, amelyek közül a paprikaőrlemény csípőssége dominál. A gyártáshoz szükséges sertéshús megfelelő húsminőségét a kézi csontozási technológia biztosítja, amely igen alapos ín-eltávolítást tesz lehetővé a sertés szinte összes húsrészét érintő húsfeldolgozás során. |
|
AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET JELLEMZÉSEA Csabai kolbász vagy Csabai vastagkolbász előállítása Békéscsaba és Gyula városához, hazánk egyik legmélyebben fekvő területéhez köthető. „Iparszerű” gyártása Békés megyében, a XX. század elején kezdődött. A térség gabonatermesztése és állattenyésztése-előnyös agro-ökológiai adottságainak köszönhetően-egyaránt nagy hagyományokkal rendelkezik. |
|
Települések: Békéscsaba, Gyula | |
TERMÉKLEÍRÁSA Csabai kolbász /Csabai vastagkolbász földrajzi jelzés termékleírása itt található meg. |