Csongrád

Duna borrégió

BORSTÍLUS

Elsősorban könnyű, friss, gyümölcsös és fajtától függően akár illatos, némiképpen fűszeres borok születhetnek itt, amik főleg primer és szekunder aromákat hordoznak. Nagy általánosságban kijelenthető, hogy kerek, de könnyed, mérsékelt alkoholtartalmú borok születnek a vidéken, közepes savakkal. Vörösborok esetében könnyed tanninok jellemzők.

TERMŐHELY

A Csongrádi borvidék Magyarország déli részén, a Tisza két partja mentén helyezkedik el, mintegy 100 km hosszan a Szerbiával és Romániával határos délen. Három nagy, fontos folyó is átszeli a borvidéket, a Maros, a Körös és a Tisza. Ez részben fontos a jó páratartalom kiegyenlítéséhez, illetve kellően pozitívan hatnak a talaj vízellátottságára is, hiszen viszonylag kevés csapadék esik a borvidéken. A terület síknak mondható, a 100 m tengerszint feletti magasságot is ritkán éri el. A vidékről szóló első írásos emlékek 1075-ig (Garamszentbenedeki Apátság) nyúlnak vissza. 1990-ben vált önálló borvidéké.

 Ásotthalom, Balástya, Bordány, Csengele, Csongrád, Domaszék, Forráskút, Hódmezővásárhely, Kistelek, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Pusztaszer, Ruzsa, Szatymaz, Szeged, Üllés, Zákányszék, Zsombó

TALAJ

A területre földtanilag elsősorban homoktalajok jellemzőek, ezek viszonylag gyorsan fel tudnak melegedni és jó fényvisszaverő képességgel is rendelkeznek. Kisebb részben barna erdőtalaj és lösz is található a borvidéken.

KLÍMA

Viszonylag csapadékszegény régió, meleg nyarak és hideg telek jellemzik. Számos vízgyűjtővel, folyókkal és tavakkal is rendelkezik, illetve úgy tartják, hogy ez az egyik legmelegebb borvidék az országban, hiszen a napfényes órák száma több mint 2200.

Csapadék mennyisége átlagosan: 475 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,6 °C

SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, kövidinka, rajnai rizling, kunleány, Zweigelt, Cserszegi fűszeres, olaszrizling

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 812 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Csongrád eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Csongrád