Csopak

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

Az itt jellemző bor a száraz fehérbor, amelyben az olaszrizling dominál, adott esetben furmint egészítheti ki maximum 15 % erejéig. Hegybor esetében 4 hónapot kötelező érlelni és minimum 1 hónap palackos érlelés is kötelező. Dűlős bor esetében minimum 6 hónapot kötelező érlelni hordóban vagy tartályban és további minimum 3 hónapig palackban. A citrusos, fehérhúsú gyümölcsös jegyek mellett üdítő savak jellemzik a csopakit, míg a dűlős borok esetében a fajták semleges stílusa még inkább a talaj jellegét hozza ki. Gyümölcsös, finom florális, köves, ásványos, rétegzett aroma- és ízvilág jellemzi. Kiváló sav-alkohol egyensúly vezeti a borokat.

TERMŐHELY

A Balaton északi partjának keleti medencéjében, Csopaktól Alsóörsig terjedő partszakasz első hegyvonulata alkotja a Csopaki termőterületet. A szőlőtermesztés szempontjából fontos területet lankás hegylábfelszín és mérsékelten meredek hegységperemi formák alkotják. Több mint 2200 éve megszakítatlan, fontos helyet foglal el a szőlőművelés és a borkultúra Csopakon. A szőlőművelést meghonosító keltákat követően a Római Birodalomban is fejlett borkultúrával találkozunk a vidéken. Ezt bizonyítják a Balácán feltárt kúria falán talált szőlő motívumok, valamint a Csopakon talált római kori pincemaradványok is. Később a magyar királyi és egyházi birtokok, valamint főúri szőlők helyszíne: 1018-ban Szent István király például környékbeli szőlőket adományozott a Veszprém-völgyi apácamonostornak.

Alsóörs, Csopak, Felsőörs, Lovas, Paloznak

TALAJ

A szőlőtermő dűlők alapját kétféle típusú kőzet alkotja. A hegységperemi formák rétegsorát az ún. középhegységi típusú felső perm-alsó triász kőzetek alkotják, negyedidőszaki törmeléktakaróval. Az így képződött magas mésztartalmú altalajokat változó vastagságú agyagbemosódásos és löszös erdőtalajok borítják. A lankás hegylábfelszíni területek alapkőzetét a Csopakra jellemző, egyedülálló talajtani képződmény, a vörös permi homokkő alkotja, melyet a felszínen annak vörös málladéka borít.

KLÍMA

Csopak klímáját a Bakony-hegység völgyeiből lezúduló hideg levegő és a terület déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. Csopak szőlőhegyei erdőrengetegek és szűk, mély völgyek (pl: Nosztori, Koloska) környezetébe ágyazottak. Ezért a nyári napok Balaton felől feláramló párás melegét estétől – a Balaton felé lengedező éjszakai szellő hatására – hűvös erdei levegő váltja fel a szőlősorok között

A csapadék éves átlagos mennyisége: 650 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olaszrizling és furmint

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 108 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Csopak oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

Csopak