Debrői Hárslevelű

Felső-Magyarország borrégió

BORSTÍLUS

A classicus borok legtöbbször könnyed kajszibarack, hársfavirág és mézes jegyekkel rendelkeznek. Esetenként teltség és olajosság mellett, közepes savak jellemzik. A superior borok érett, telt és gazdag jelleget mutatnak, száraztól édesig készülhetnek. A késői szüretelésű borok túlérett gyümölcsös, mézes jellege mellett megjelenhetnek a túlérett jegyek, akár a botritisz is felbukkanhat.

TERMŐHELY

A Debrői Hárslevelű lehatárolt területe az Egri borvidékhez tartozik és a Mátra, a Bükk és az Alföld vonalán húzódik. Már a XV. század óta folyik szőlőtermesztés a vidéken, elsősorban déli, délnyugati dombok lankáin, 170-220 méter tengerszint feletti magasságban. Az első úgymond debrői hárslevelű Rácz Pál, kompolti pincemester nevéhez fűződik (1926).

 Aldebrő, Feldebrő, Tarnaszentmária, Tófalu és Verpelét

TALAJ

Andezit alapkőzeten található, leginkább öntés homok- és humusztalaj, de helyenként agyag és barna erdőtalaj is előfordul.

KLÍMA

A Mátra hegység védelmet, a Tarna-völgy kiegyenlítő éghajlati hatást biztosít. Meleg nyári napokon a hegyről leáramló szelek biztosítanak hűvös levegőt az éjszaka során. A hőmérséklet különbségnek köszönhetően friss savérzet és gyümölcsösség őrződik meg a szőlőkben.

Csapadék mennyisége átlagosan: 592 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,6 °C

SZŐLŐFAJTÁK

hárslevelű, olasz rizling, ottonel muskotály, chardonnay, zenit, Irsai Oliver, cserszegi fűszeres, sárga muskotály, sauvignon blanc, tramini

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 542 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Debrői Hárslevelű eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Debrői Hárslevelű