Derecske alma*

ISMERTETŐ

A „Derecske alma” gyümölcshúsának magas a kalciumtartalma, emiatt húskeménysége nagy. Ennek köszönhetően az alma nagyon ropogós, illetve hosszú ideig tárolható.  A „Derecske alma” magas cukortartalmának és alacsony savtartalmának köszönhetően édeskés ízű. A „Derecske alma” fajtánként eltérő héjszíne érzékszervileg jól érzékelhetően nagyon élénksárga (Golden Delicious Renders, Gala, Pinova, Topaz), vagy élénkpiros (Braeburn, Idared, Jonagold), vagy élénkzöld (Granny Smith).

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A „Derecske alma” kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen alapul. Derecske térségére jellemző talaj- és éghajlati adottságok, és intenzív termesztéstechnológia során alkalmazott emberi szaktudás együttesen eredményezik a „Derecske alma” magas minőségét. A „Derecske alma” gyümölcshúsa magas kalcium (min. 75 mg/kg) és magnézium tartalmú(min. 75 mg/kg), kemény húsú (húskeménysége: 6,5-7,5 kg/cm2), illetve az almasavban kifejezett alacsony savtartalmának (2-4,1 g/kg) és magas cukortartalmának (fajtától függően minimum 8, illetve 10 Brix-fok) köszönhetően édeskés ízű. Mindemellett, a fajtától függő héjszínére jellemző, hogy érzékszervileg érzékelhetően élénk. Ezek a minőségi jellemzők a földrajzi terület sajátos természeti tényezőinek és az emberi szaktudásnak köszönhetők. A magnéziummal és foszforral jól ellátott növénynek fejlett a gyökérrendszere, emiatt a kalcium könnyebben épül be az alma húsába.  A kialakult fejlett gyökérrendszer, a talaj szerkezete továbbá a gyökérmetszés végzése miatt a fák növekedése sokkal harmonikusabb. A gyümölcs-lomb arányt a metszés optimalizálja, ezáltal a termőegyensúlyt segíti. Ezen tényezők hozzájárulnak ahhoz, hogy az átlagosnál jobb beltartalmi értékek alakuljanak ki. A talaj gazdag magnézium tartalma a növény számára magas magnézium ellátottságot biztosít, amely a magas napsütéses órák száma mellett segíti az aktív fotoszintézist. Ezek eredményeként több cukor tud képződni, így magasabb lesz az alma cukortartalma. A „Derecske alma” édeskés zamatának, nagyon élénk, fajtára jellemző héjszínének kialakulásához hozzájárul a fentieken túl a betakarítás előtt végzett zöldmetszés is. Ennek célja az almák megvilágítottságának fokozása, ezáltal az élénk szín és magasabb cukorfok elérése.

A „Derecske alma” termesztése a Hajdú-Bihar megyében található Derecske város, Sáránd, Hajdúbagos, Konyár és Tépe közigazgatási határain belül történik.

TERMÉKLEÍRÁS

A Derecske alma földrajzi jelzés termékleírása itt található.

*átmeneti nemzeti oltalom

Derecske alma*