Duna-Tisza közi

BORSTÍLUS

A vidéken fehér-, rozé, siller-, és vörösborok is készülhetnek. A borok legtöbbször könnyű, gyümölcsös stílusban készülnek. Illatos (muskotályos) fajtáknál a parfümösség, virágosság meghatározó. Vörösborok visszafogott tanninnal rendelkeznek és valamennyi bortípusra elmondható a könnyedség, frissesség, mérsékelt alkohol tartalom, legtöbbször azonnali, gyorsfogyasztásra érett borok készülnek.

FŐBB SZŐLŐFAJTÁK

Bianca, cserszegi fűszeres, kékfrankos, Aletta, zalagyöngye, kunleány, rajnai rizling, kövidinka, Zweigelt, arany sárfehér

TERMŐHELY

A Duna-Tisza közi oltalom alatt álló földrajzi jelzés termőterülete Magyarország középső részén helyezkedik el. Legnagyobb része a Nagy-Alföldön terül el. A Duna-Tisza köze (Kiskunság, Észak-Bácska, Jászság, Tápióság) mellett kiterjed a Tiszántúl tiszazugi és Csongrád megyei részeire is. Észak-nyugatról a Csepel-sziget, Északról a Gödöllői-dombság egyes termőhelyei kapcsolódnak hozzá. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A tengerszintfeletti magasság a területek többségén 150 m-nél kisebb.

 TALAJ

Kevéssé változatos, a terület zömén mésztartalmú homoktalajok találhatók. A homoktalajok kialakulása elsősorban a Duna folyónak köszönhető, ami a kelet-nyugati irányú mozgásával évezredek alatt a Duna Tisza közén hagyta homokos hordalékát. A homoktalajok sajátossága, hogy gyorsan melegednek, ami segíti a szőlő érését.

KLÍMA

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon alapvetően uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Erre leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. Mind az éghajlati viszonyok, mind a síkvidéki jelleg és a viszonylag kis tengerszintfeletti magasság miatt téli, tavaszi és az őszi fagyokra is számítani kell.

A csapadék átlagos éves mennyisége: 475 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C

TERÜLETNAGYSÁG

Engedélyezett szőlőfajtákkal beültetve: 23 650 ha

Bács-Kiskun megye, Csongrád megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye és Pest megye

TERMÉKLEÍRÁS

A Duna-Tisza közi oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

Duna-Tisza közi