Duna

Duna borrégió

BORSTÍLUS

Könnyű test és alacsony alkoholtartalom jellemzi, friss, de nem emelkedett savakkal. A borok gyümölcsösséget, legtöbbször az adott fajtát vagy házasítás esetében a fajták alkotta harmóniát mutatnak. Illatos fajtáknál elegáns parfümösség, virágosság meghatározó. Vörösboroknál és siller esetében is könnyed, visszafogott tannin és közepesnél nem nagyobb test a mértékadó. Légies, gyümölcsös, akár fűszeres borok születnek itt.

TERMŐHELY

A dunai borvidék Magyarország középső részén helyezkedik el. Legnagyobb része a Duna-Tisza közén (Kiskunság, Jászság, Tápióság), illetve a Tiszántúl tiszazugi és Csongrád megyei részén terül el. Észak-nyugatról a Csepel-sziget, északról a Gödöllői-dombság egyes termőhelyei kapcsolódnak hozzá. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A tengerszint feletti magasság kevesebb mint 200 m, a területek többségén 150 m-nél kisebb. A domborzat síkvidéki jellegű, a szintkülönbségek a 10-20 métert sem haladják meg. A vidék fontos kutatási központtá vált, amikor a filoxéra Magyarországon is elterjedt (1875-tól), hiszen a homoktalajnak és magas kvarctartalomnak köszönhetően itt nagyrészt megmenekültek a tőkék és új oltványokkal lehetett kísérletezni. A Duna régióban nagy arányban találhatóak őshonos és újonnan nemesített szőlőfajták egyaránt. Alapvetően három körülhatárolt területtel rendelkezik, ami magába foglalja a Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidéket.

 Csongrádi, a Hajós-Bajai és a Kunsági borvidék

TALAJ

A területen elsősorban mésztartalmú homoktalajok, kisebb részben barna erdőtalaj található. A homoktalajok főbb jellemzője, hogy viszonylag gyorsan felmelegszenek, és színe miatt visszatükrözik a napfényt és hőt, ugyanakkor tápanyagban szegényebbek és gyorsabb vízáteresztő képességgel rendelkeznek.

KLÍMA

Éghajlata klasszikusan kontinentális, forró nyarak és hideg telek jellemzik a vidéket.

Csapadék mennyisége átlagosan: 475 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

Fehér bor készítéséhez

arany sárfehér, chardonnay, Csabagyöngye, Cserszegi fűszeres, ezerjó, hamburgi muskotály, Irsai Olivér, karát, királyleányka, kövidinka, leányka, nektár, olasz rizling, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, rizlingszilváni, sauvignon blanc, szürkebarát, tramini, zefír, zöld veltelini

 

Rozé-, siller- és vörösbor készítéséhez

blauburger, cabernet franc, cabernet sauvignon, hamburgi muskotály, kadarka, kékfrankos, kékoportó, merlot, pinot noir, Zweigelt

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 12621 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Duna eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Duna