Etyek-Buda

Felső-Pannon borrégió

BORSTÍLUS

A bor mellett igen fontos a pezsgő, amely fehér és rozé színben is készül. A természeti adottságoknak köszönhetően a borok mindig frissek, üdék, letisztult gyümölcsséggel és acélos szerkezettel rendelkeznek. Alkoholtartalmuk mérsékelt, közepes, egyensúlyban van a dinamikus savakkal. Illatos fajtákban a parfümösség, virágosság és könnyedség meghatározó. A chardonnay és a sauvignon blanc kiemelkedően teljesítenek ezen a vidéken.

TERMŐHELY

A Dunántúli-középhegység északkeleti területein, a Gerecse-hegység déli részétől a Velence és a Budai-hegységig húzódik az Etyek-Budai lehatárolt termőterület, melyek domb- és hegyoldalain, illetve fennsíkjain történik a szőlőtermesztés. A termőterület a vidék északi részén, a 47. szélességi fokon helyezkedik el. Az Árpád kor óta fejlett szőlő- és borkultúrával rendelkező Etyek-Budán a jelenleg hagyományos szőlészeti és borászati eljárások kialakulására fontos hatást gyakoroltak a vidék történelmi változásai, és az itt letelepedett különböző ajkú nemzetiségek.

Aba, Alcsútdoboz, Budajenő, Budakeszi, Budapest XXII. kerület (Budafok), Bicske, Csabdi, Etyek, Felcsút, Gárdony, Gyúró, Kajászó, Kápolnásnyék, Martonvásár, Nadap, Pákozd, Páty, Pázmánd, Perbál, Pilisborosjenő, Seregélyes, Sukoró, Tabajd, Telki, Tordas, Tök, Üröm, Vál és Velence

TALAJ

Talaját tekintve Etyek-Buda meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, mely többségében mészkő alapon alakult ki.  A budai körzetben elsősorban dolomit és mészkő jellemző, Etyek felé gyakrabban találkozni márga, homok és lösz kőzettel is, míg Velence környékén gránit és lösz a leggyakoribb forma. Az aktív mésztartalom szinte az egész borvidéken magas. A barna erdőtalajok vízmegtartó képességének köszönhetően a nyári melegben is megfelelő a szőlő növény vízellátása.

KLÍMA

Etyek-Buda klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan – a magyarországi átlagnál hűvösebb. A borvidék egész területén folyamatos széljárás jellemző, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít a területre.

Csapadék mennyisége átlagosan: 650 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10 °C

SZŐLŐFAJTÁK

chardonnay, zöld veltelini, Irsai Olivér, sauvignon blanc, rajnai rizling, szürkebarát, pinot noir, rizlingszilváni, olasz rizling, királyleányka

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1586,4 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

Az Etyek-Buda eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Etyek-Buda