Etyeki Pezsgő*

Felső-Pannon borrégió

BORSTÍLUS

A borvidéken igen fontos a pezsgő, amely fehér és rozé színben is készül. A fehér pezsgők színe a halványzöldtől a szalmasárgán keresztül az aranysárgáig terjedhet. Ízében a  palackos erjesztés miatt élesztős jegyek, vajasság, kekszes, kenyérhéjas, jelleg jelenik meg szép tercier aromákkal. Az érett savstruktúra dominál, savai stílusára a frissesség, ropogósság jellemző.  A rozé pezsgők illatában a piros bogyós gyümölcsökre (cseresznye, meggy) jellemző visszafogott gyümölcsösség jelenik meg, mely az ízben is folytatódik. Magas, de érett savak jellemzőek ízében, amelyben a fanyarság, kesernyésség semmilyen módon sem jelenik meg. Mindkét fajta etyeki pezsgőre egyedien jellemző az illat és ízkomplexitás, a lendületes savtartalom, mely a palackos érleléskövetkeztében minden esetben bársonyos apró szerkezetű buborékokkal társul.

TERMŐHELY

A termőterület a szőlőtermesztés északi részén, a 47. szélességi fokon helyezkedik el.  Etyek klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan – a magyarországi átlagnál hűvösebb, folyamatos észak-nyugati széljárás jellemzi.

A pezsgőgyártás kultúrájának kialakulása a XIX. század végére tehető, melynek központja Etyek. A pezsgőgyártás története szorosan összekapcsolódik Törley József pezsgőgyáros nevével, aki a XIX. század második felében az itt felvásárolt területeire alapozva, 1882-ben telepítette champagne-i pezsgőgyárát a közeli Budafokra. Felismerte, hogy az etyeki szőlőkből kitűnő pezsgő alapbort készíthet és a budafoki (promontoriumi) pincék alkalmasságát a pezsgő előállítására.

Etyek

TALAJ

Etyek meghatározó talajtípusa a magas mésztartalmú barna erdőtalaj, mely többségében mészkő alapon alakult ki.

KLÍMA

Etyek klímája – északi elhelyezkedéséből és dombvidéki jellegéből adódóan – a magyarországi átlagnál hűvösebb. Az évi átlagos csapadékmennyiség legnagyobb része a vegetációs időszak alatt hullik le.Etyek klímájának fontos vonása, hogy folyamatos széljárás jellemzi, az uralkodó szélirány az észak-nyugati szél, mely mindig hűvös légtömegeket szállít.

Csapadék mennyisége átlagosan: 650 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 9,5-10,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

Chardonnay, Pinot blanc, Szürkebarát, Pinot noir

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1541 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

Az Etyeki Pezsgő eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

*átmeneti nemzeti oltalom alatt áll.

 

 

Etyeki Pezsgő*