Földrajzi árujelző jelöltek

Csatárpusztai szürkemarhahús

A “Csatárpusztai szürkemarhahús” kiemelkedő érzékszervi tulajdonságait a tenyésztípus, a speciális tartástechnológia, a védett környezet, a stresszmentes tartás és vágás együttesen biztosítja. A Csatárpusztai szürkemarhahús színe sötétvörös árnyalatú. Ez a legelőtartással járó sok mozgás, valamint a szálastakarmányra alapozott etetés következménye. Harmonikus és komplex marhahús íz jellemzi, melyet a legelők füvének aromája, és egyéb, dióra és olajos magvakra emlékeztető ízek hatnak át.

Medgyesi dinnye

A „Medgyesi dinnye” kiváló minőségéhez hozzájárul, hogy a napsütéses órák száma ebben régióban a legmagasabb az országban. A kora hajnali óráktól egészen késő estig ragyogó nap érleli az itt termelt dinnyét intenzív színűvé. A forró nappalokat a bihari hegyek közelsége miatt hűvös éjszakák követik, ez a hőingadozás elősegíti a magas cukortartalmat ezáltal a mézédes íz kialakulását. A földrajzi terület gyógyvíz rétegének hatása a dinnyetermesztéshez felhasznált öntözővizekre pedig hozzájárul a „Medgyesi dinnye” zamatosságának kialakulásához.

Kevi kolbász

A „Kevi kolbász” hagyományos füstöléssel, majd szárítással készül. Különleges jellemzője az egyedi füstölési technológia következtében kialakított füst íz, melyet a bükk, tölgy és gyümölcsfa meghatározott arányú keverékével történő füstöléssel lehet elérni. A kolbász az érlelt, szárított húsra jellemző illattal és ízzel rendelkezik, melyhez hozzájárul a fűszerpaprika és fokhagyma, valamint a bors keverékéből származó fűszeres íz hatás. Jellemzően egyik fűszer sem domináns olyan mértékben, hogy meghatározó legyen, harmonikus ízű. Előállítása Túrkeve város közigazgatási határán belül történik.