Göcseji körtepálinka*

A körte a rózsafélék családjába tartozik, az emberiség már legalább 3000 éve ismeri és termeszti. Változatos fajtái a kevésbé illatostól az erőteljesen már-már parfümösen virágos, édes illaton át nagyon kellemes citrusos, fűszeres, telt ízű, a körte héját idéző, akár kövecses jegyekig tart.
A Göcseji körtepálinka kizárólag a Göcsejben, hagyományos kisüsti eljárással (rézfelületet is tartalmazó üstös rendszerű szakaszos, kétszeri lepárlásra alkalmas berendezésen) készült, kellemes körte illatú és ízű pálinka. A Bosc kobak körtefajta a göcseji vidék legelterjedtebb és legnagyobb számban előforduló ősi körtefajtája, így ennek és beltartalmi jellemzőinek köszönhetően szolgál döntő többségben alapanyagul. A párlat illatában a jellegzetes körte illaton túl, a körte héjának íz anyagait fokozottan visszaadja, mely helyenként kövecses, ez a Göcseji körtepálinka legjellemzőbb sajátossága.

Felhasználható alapanyag, körte fajták:

Kizárólag a Göcsej környékén meghatározott településekről származó őshonos fajtákból: Bosc Kobak (legalább 50%-ban), Vilmos körte, Conference, Hardenpont téli vajkörte, Clapp kedveltje, Packham’s Triumph, Fétel apát, Nemes Krasszán, illetve a vadkörte és sózókörte fajok.

Földrajzi terület:

A „Göcseji körtepálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon ezen belül a Zala megyében a Göcsej vidékét alkotó: Bagod, Bocska, Csatár, Csöde, Gosztola, Kálócfa, Kányavár, Kerkabarabás, Kisrécse, Lentikápolna, Nagykanizsa, Nagypáli, Oltárc, Pölöske, Söjtör, Szepetnek, Tornyiszentmiklós, Zalacsér, Zalalövő, valamint Andráshida, Bagola, Bak, Baktüttös, Bánokszentgyörgy, Barlahida, Bárszentmihályfa, Becsvölgye, Bocfölde, Boncodfölde, Botfa, Böde, Bucsuta, Bucsuszentlászló, Csertalakos, Csömödér, Dobronhegy, Egervár, Fűzvölgy, Gellénháza, Gombosszeg, Gutorfölde, Hernyék, Kandikó, Kányavár, Kávás, Kerkateskánd, Kiskutas, Kustánszeg, Lenti, Lentiszombathely, Lovászi, Milejszeg, Mumor, Nagylengyel, Nagyrécse, Németfalu, Nova, Oltárc, Páka, Palin, Petrikeresztúr, Pórszombat, Pózva, Pördefölde, Pusztaapáti, Pusztaederics, Pusztamagyaród, Rádiháza, Salomvár, Sárhida, Sormás, Szécsisziget, Szentliszló, Szilvágy, Teskánd, Tófej, Tormafölde, Várfölde, Zalabaksa, Zalaegerszeg és Zalatárnok közigazgatási területén termesztett körtéből készített termékeken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is a fenti települések közigazgatási területén végezték.

Göcseji körtepálinka*