Gönci Barackpálinka

A kajszibarack pálinkában alap íznek számít, kellemes, behízelgő karaktere közkedveltté teszi. Fajtától és évjárattól függően hűvös-herbás jegyektől a meleg, lekváros zamatokig sokféle illat és íz jelenhet meg pálinkájában.  A Gönci Barackpálinka alapja a Göncön es környékén termesztett kiváló minőségű kajszibarack, mely gyümölcsökből születő pálinka különleges illat- es zamatanyagban gazdag, lekváros, kellemes magkarakteres, mézes, citrusos héjzamatos, jegyei miatt jellegében jelentősen különbözik más régiók barackpálinkaitól.

Felhasználható alapanyag, kajszibarack fajták:

Az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) használatára jogosult „Gönci kajszibarack” fajtái: Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235, Mandulakajszi, Bergeron, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi arany, Ceglédi óriás és Pannónia.

Földrajzi terület:

A „Gönci barackpálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül Gönci termelési körzet alább felsorolt településein: Abaújszántó, Abaújvár, Abaújkér, Alsógagy, Alsóvadász,Arka, Baktakék, Bekecs, Beret, Boldogkőváralja, Detek, Encs, Fancsal, Felsővadász, Forró, Fulókércs, Garadna, Golop, Gönc, Göncruszka, Hejce, Hernádkércs, Hernádcéce, Hidasnémeti, Homrogd, Ináncs, Korlát, Lak, Legyesbénye, Léh, Miskolc, Nagykinizsa, Megyaszó, Monok, Rátka, Selyeb, Szakácsi, Sajóvámos, Sajópálfala, Szentistvánbaksa, , Szerencs, Szikszó, Tállya, Tornyosnémeti, Vizsoly, Zsujta közigazgatási területén termesztett kajszibarackból készített termékeken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is a fenti települések közigazgatási területén végezték.

Gönci Barackpálinka