Gönci barackpálinka

KARAKTER

A kajszibarack pálinkában alap íznek számít, kellemes, behízelgő karaktere közkedveltté teszi. Fajtától és évjárattól függően hűvös-herbás jegyektől a meleg, lekváros zamatokig sokféle illat és íz jelenhet meg pálinkájában.  A Gönci barackpálinka alapja a Göncön es környékén termesztett kiváló minőségű kajszibarack, mely gyümölcsökből születő pálinka különleges illat- es zamatanyagban gazdag, lekváros, kellemes magkarakteres, mézes, citrusos héjzamatos, jegyei miatt jellegében jelentősen különbözik más régiók barackpálinkaitól.

FŐBB FAJTÁK

Gönci magyar kajszi, Magyar kajszi C 235, Mandulakajszi, Bergeron, Ceglédi Piroska, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi arany, Ceglédi óriás és Pannónia.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A Göncön és környékén termesztett kiváló minőségű magyar kajszibarack fajtán kívül igen nagy súllyal bírnak a termesztés kedvező ökológiai tényezői. Ez a körzet kajszibarack termesztésre az egyik legjobb, mivel a terület mélynyugalmi időszakra rövid, a télvégi hőmérsékletingadozás és az inszoláció is alacsony. Ezen a vidéken a vegetáció később indul meg és az inszoláció is kisebb mértékű. Agrometeorológiai jellemzők 50 éves átlaga:

Évi napfénytartam: 1800-1900 óra között,

Július középhőmérséklet: 19 °C

Éves csapadék mennyisége: 500-600 mm.

 

Abaújszántó, Abaújvár, Abaújkér, Alsógagy, Alsóvadász,Arka, Baktakék, Bekecs, Beret, Boldogkőváralja, Detek, Encs, Fancsal, Felsővadász, Forró, Fulókércs, Garadna, Golop, Gönc, Göncruszka, Hejce, Hernádkércs, Hernádcéce, Hidasnémeti, Homrogd, Ináncs, Korlát, Lak, Legyesbénye, Léh, Miskolc, Nagykinizsa, Megyaszó, Monok, Rátka, Selyeb, Szakácsi, Sajóvámos, Sajópálfala, Szentistvánbaksa, , Szerencs, Szikszó, Tállya, Tornyosnémeti, Vizsoly, Zsujta közigazgatási területe.

TERMÉKLEÍRÁS

A Gönci barackpálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

Gönci barackpálinka