Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász

ISMERTETŐ

A Gyulai kolbász vagy Gyulai pároskolbász alapanyagát és technológiáját tekintve régi, évszázados hagyományokon alapuló, sertéshús és sertés szalonna felhasználásával, sajátos ízesítéssel, sertés vékonybélbe töltve, pározva, (szeletelésre gyártás esetén vízgőzáteresztő műbélbe töltve), füstöléssel és szárításos érlelési eljárással készülő termék.
A Gyulai kolbász 26-40 mm átmérőjű, 18-26 cm-es hosszúságra pározott, sertés vékonybélbe (vagy szeletelésre gyártott termék esetén vízgőzáteresztő műbélbe) töltött, 4-6 mm–re aprított sertéshús és gyártási szalonna felhasználásával készített, csemege és csípős paprikával, fokhagymával, borssal és őrölt köménnyel ízesített, füstöléssel és szárításos utóérleléssel készült termék. Jól szeletelhető, tömör, rugalmas állományú. A burkolat vörösesbarna színű, áttetszenek rajta a szalonna szemcsék.
A Gyulai kolbász forgalomba hozható páronként körcímkével ellátva, és lehet vákuumcsomagolt vagy védőgázos, páronként felülnyomott fóliában.

AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET JELLEMZÉSE

Az Alföld egészéhez hasonlóan Gyulán és Békéscsabán is mérsékelt, kontinentális éghajlat alakult ki. A helyi éghajlati viszonyok döntően hatást gyakorolnak a végtermék minőségére. Ezen túlmenően a válogatott alapanyag és a felhasznált fűszerek harmonikus összhangja adja meg sajátos, állandó, termékre jellemző minőségét. Mindezek felett a kialakított technológiai állandósága garantálja a meghatározott minőséget és megjelenést.

Települések: Békéscsaba, Gyula

TERMÉKLEÍRÁS

A Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

Gyulai kolbász / Gyulai pároskolbász