Hajós-Baja

Duna borrégió

BORSTÍLUS

Többféle borstílus készülhet a vidéken, a száraztól a késői szüretelésen át a jégborig. A borok nagy többsége könnyű, friss és gyümölcsösséget, esetenként fűszeres aromatikát mutatnak be. Az illatos szőlőfajtáknál ez a parfümösség, virágosság kerek, jó intenzitással jelenik meg.

TERMŐHELY

A Hajós-Bajai borvidék a Telecskai dombság északi részén található, nyugatról a Duna, északról és keletről a Duna-Tisza-közi Homokhátság, délről pedig Szerbia határolja. A domborzat elsősorban északnyugati és délkeleti irányú. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően a változatos domborzati viszonyok határozzák meg. A tengerszint feletti magasság a területek többségén 150 m. A vidéket úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy “finoman hullámzik”.  A lösz talajnak köszönhetően a borvidéknek viszonylag jó vízháztartása van a kevés csapadék mellett is. A vidék ismert a pincefaluiról is.

 Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút

TALAJ

 

A Hajós-Baja oltalom alatt álló eredetmegjelölés termőhelyein főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők (humuszos és futó homok). Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok is fellelhetőek itt.

KLÍMA

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. Mind az éghajlati viszonyok, mind a viszonylag kis tengerszint feletti magasság miatt gyakoriak a tavaszi és az őszi fagyok is.

Csapadék mennyisége átlagosan: 475 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, Cserszegi fűszeres, cabernet sauvingon, Zweigelt, Bianca, chardonnay, kun leány, olasz rizling, kadarka

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1463 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Hajós-Baja eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Hajós-Baja