Hajós-Baja

Duna borrégió

BORSTÍLUS

Többféle borstílus készülhet a vidéken, a száraztól a késői szüretelésen át a jégborig. A borok nagy többsége könnyű, friss és gyümölcsösséget, esetenként fűszeres aromatikát mutatnak be. Az illatos szőlőfajtáknál ez a parfümösség, virágosság kerek, jó intenzitással jelenik meg.

A prémium borok nagy formátumú, komplex illataromájú, telt, gazdag ízű borok, ahol az intenzív gyümölcsösség jellemző. Sok esetben az aszalt gyümölcsökre és lekvárokra jellemző ízek és illatok jelenhetnek meg, gyakran kiegészülve az intenzív fűszeres karakterekkel, melyben a fahordós és palackos érlelésre jellemző illataromák dominálnak.
A késői szüretből származó borok testesek, a készítés módjának és érlelésnek megfelelően karakteresek. Maradék cukrot is tartalmazhatnak. A jégborok teltek, a maradék cukortartalmuk, savtartalmuk és alkoholtartalmuk következtében édes ízharmóniát mutatnak.

A szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőbor jellemzően a helyi aromatikus fajtákból készül, melyet olyan stádiumban szüretelnek, hogy a feldolgozás során a szőlő természetes, elsődleges íz- és zamatanyagai megőrizhetők legyenek, amelyet a palackozás előtti széndioxiddal történő dúsítás még inkább kiemel.

TERMŐHELY

A Hajós-Bajai borvidék a Telecskai dombság északi részén található, nyugatról a Duna, északról és keletről a Duna-Tisza-közi Homokhátság, délről pedig Szerbia határolja. A domborzat elsősorban északnyugati és délkeleti irányú. A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően a változatos domborzati viszonyok határozzák meg. A tengerszint feletti magasság a területek többségén 150 m. A vidéket úgy lehetne legjobban jellemezni, hogy “finoman hullámzik”.  A lösz talajnak köszönhetően a borvidéknek viszonylag jó vízháztartása van a kevés csapadék mellett is. A vidék ismert a pincefaluiról is.

 Baja, Bácsszentgyörgy, Bátmonostor, Borota, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Dávod, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Hajós, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Rém, Sükösd, Vaskút

TALAJ

 

A Hajós-Baja oltalom alatt álló eredetmegjelölés termőhelyein főként a lösz alapon található meszes lepelhomoktalajok a jellemzők (humuszos és futó homok). Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti és öntéstalajok is fellelhetőek itt.

KLÍMA

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők. Mind az éghajlati viszonyok, mind a viszonylag kis tengerszint feletti magasság miatt gyakoriak a tavaszi és az őszi fagyok is.

Csapadék mennyisége átlagosan: 475 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, Cserszegi fűszeres, cabernet sauvingon, Zweigelt, Bianca, chardonnay, kun leány, olasz rizling, kadarka

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1407 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Hajós-Baja eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Hajós-Baja