Izsáki Arany Sárfehér

Duna borrégió

BORSTÍLUS

 

Csendes bor és pezsgő is egyaránt készíthető a terület szőlőiből. A boroknál a must erjesztése maximum 15 °C hőmérsékleten mehet végbe, míg a pezsgőket előírás szerint tartályban vagy palackban kell erjeszteni, legalább három hónapig. Ezután további időt kell érlelni (minimum 6 hónapig) és rövidebb ideig palackban is kötelező érlelni (legalább 3 hónapig). A borokra jellemző a diszkrét gyümölcsösség, mely birsalma, vadkörte jellegzetes jegyeit mutatja, mérsékelt alkohol és test mentén üde savak jellemzik. Pezsgők esetében finom, egyenletes pezsgés és könnyed gyümölcsös jegyek, légies lecsengés a jellemző

 

TERMŐHELY

Az eredetvédett termőterület a Duna-Tisza közén fekszik, a termőhely környezeti jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A domborzat síkvidéki jellegű, a tengerszintfeletti magasság a területek többségén 120 m-nél kisebb, a szintkülönbségek a 10-15 métert nem haladják meg. A lehatárolt terület jellemző szőlőfajtája az Arany sárfehér, amit 1873-ban egy helyi ültetvényből szelektáltak. A szőlőfajta neve több alkalommal módosult (izsáki sárfehér – 1873, izsáki – 1967, Arany sárfehér – 1999). A fajtára adaptált speciális művelésmód alakult ki: a fejművelésű tőkéket alacsony terheléssel, rövid, sima csapos metszéssel művelik. A művelés fontos követelménye a jó kondíció, amit rendszeres szervestrágyázással tartanak fenn. A síkból kiemelkedő dombokon alkalmazzák a magas kordon művelést, ahol terméskorlátozás mellett biztosítócsapos metszést alkalmaznak.

 Ágasegyháza, Ballószög, Fülöpháza, Fülöpszállás, Helvécia, Izsák, Kunszentmiklós, Orgovány, Páhi, Szabadszállás települések

TALAJ

A termőhely talaja kevéssé változatos, a terület zömén mésztartalmú homoktalajok találhatóak (humuszos és futóhomok), altalaj eltemetett mezőségi talaj, helyenként meszes löszfoltokkal. A homoktalajok sajátossága, hogy gyorsan melegednek, világos színük miatt a napsugárzást jobban visszaverik, ami segíti a szőlő érését is. Emellett a 75 %-ot meghaladó mértékű kvarctartalmuk miatt immúnisak a filoxérára.

KLÍMA

A termőhely klimatikus viszonyait a kontinentális éghajlat határozza meg. Leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzőek.

Csapadék mennyisége átlagosan: 475 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

Arany sárfehér

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 397 ha

TERMÉKLEÍRÁS

Az Izsáki Sárfehér eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

 

 

 

Izsáki Arany Sárfehér