Jászsági nyári szarvasgomba

ISMERTETŐ

A „Jászsági nyári szarvasgomba” földrajzi jelzés a nyári szarvasgomba faj meghatározott jászsági településeken gyűjtött változatát jelöli. Az elnevezés csak a friss termékre vonatkozik.
A külseje pikkelyes, gyakran durva, belsejében lévő hús állaga kemény, fehér-sárgásbarna erezet tarkítja. Illata kellemes, leginkább pörkölt, erjedt árpamalátára vagy főtt kukoricára, íze pedig leginkább finom dióra emlékeztet.
A „Jászsági nyári szarvasgomba” a semleges vagy gyengén bázikus kémhatású, magas humusztartalmú, kötött, agyagos, változatos mészállapotú talajokat kedveli. Leginkább a kocsányos tölgy, a gyertyán-elegyes és a cser-erdőkben fordul termőre. Gyűjtése május 15-től december 31-ig történhet. A Jászság területén részben természetes módon megterem, részben erdő-ültetvényekben ma már termelhető.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A térség éghajlatilag Magyarország egyik legszélsőségesebb adottságú területe. A kontinentális hatás következménye, hogy itt a legnagyobb az évi átlagos és az évi abszolút hőmérsékleti ingadozás. Az ide érkező légáramlatok általában száraz, derült időjárást, szeszélyes csapadékeloszlást és gyakran aszályos időszakot idéznek elő.
A talajtípus változatos. A talajtani adottságok kiemelkedően jók a nyári szarvasgomba megtelepedésére, szaporodására. A táj északi és déli részén mészlepedékes csernozjomok alakultak ki, míg a keleti, Tiszáig terjedő részét sztyeppesedő réti szolonyec, továbbá különböző összetételű réti és öntéstalajok borítják. Az itt fellelhető, semleges vagy gyengén bázikus kémhatású, kötött, agyagos és humuszban gazdag talajokon kitűnően terem a „Jászsági nyári szarvasgomba”.

Jászivány, Jászkisér, Jászdózsa, Jászapáti, Jászágó, Jászárokszállás, Jászjákóhalma, Jásztelek, Jászszentandrás, Besenyszög, Újszász

TERMÉKLEÍRÁS

A Jászsági nyári szarvasgomba oltalom alatt álló földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

Jászsági nyári szarvasgomba