Káli

Balaton borrégió

 

BORSTÍLUS

Elsősorban fehér, nagytestű, a közepestől magasig terjedő alkoholtartalmú borok jellemzik, lekerekedett, finom, de kifejezett savakkal. A talajadottságok erősen befolyásolhatják a bor jellegét. Az ásványos, köves jelleg a Királyi és a Királyi Főborok egyik fő jellemzője.

TERMŐHELY

A Káli Bor eredetvédett körzetet és a hozzá szorosan kapcsolódó azonos természeti adottságú, történelmi múltú, hagyományú Monostorapáti, Henyei, Monoszlai, Salföldi medencét külső körben északról a Magas Bakony határolja, ezen belül keleti, északi, nyugati és déli irányból egymással szorosan érintkező dombok és kiemelkedések, amelyek szélesebb völgyekkel csak déli irányból, a Balaton fele nyitottak.

 Balatonhenye, Kővágóörs, Köveskál, Mindszentkálla, Monostorapáti, Monoszló, Salföld, Szentbékkálla

TALAJ

A dombok, emelkedések alapkőzetét a triász korban feltört bazalt, a permi korú vörös homokkő, mészkő és a pannon-pontusi időszaki homok- és agyagmárgás sorozat alkotja. Ezt fedi be a legnagyobb kiterjedésű vulkáni komplexum. A földtani felépítés ugyan alapvetően vulkáni, de emellett eléggé változatos is.

KLÍMA

A vulkáni tevékenység által keletkezett dombokkal, emelkedésekkel keleti, északi, nyugati irányból zárt Káli-medence és hozzá elválaszthatatlanul kapcsolódó négy oldalmedence (Monostorapátii, Henyei, Monoszlói, Salföldi) különleges mezoklímáját erősen befolyásolja, hogy ez a Dunántúl közepén emelkedő tájék Európa három fő klímazónájának – a kontinentális, atlanti, mediterrán – találkozásánál fekszik

Csapadék mennyisége átlagosan: 640 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olasz rizling, szürkebarát, chardonnay, pinot noir, Irsai Olivér, zenit, tramini, juhfark, zöld veltelini, kéknyelű

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 454 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Káli oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Káli