Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény

ISMERTETŐ

A „Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény” államilag elismert fajtájú fémzárolt vetőmagból származó fűszerpaprika növény, megszárított termésének megőrlésével készül. Az őrlemény jellemző ízét, aromáját és színét a Kalocsai tájkörzetben nemesített és termelt fűszerpaprika növény édes (csípősségmentes) és csípős fajtáinak, valamint az alapanyag feldolgozása során alkalmazott technológiai és minőségirányítási rendszereknek köszönheti. Íze édeskés, gyümölcsös, a pentaton (édes, savanyú, sós, keserű, csípős) ízharmóniát tükröző és csípősségmentes.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A térség a Duna- és Tisza- völgye termelési tájkörzetének középső övezetében, döntően a Duna öntéstalaján fekszik. Ezt kíséri a Duna-Tisza közi és a dunaföldvári homokhát, valamint az észak-bácskai löszhát. A Duna és Tisza menti területek meghatározó talajtípusai a réti öntéstalajok. Mivel a paprika döntően helyrevetéssel kerül a talajba, már csírázáskor magasabb hőmérsékletet igényel, amit a térség gyorsan felmelegedő talajai biztosítanak a számára. A paprika érzékeny továbbá a talaj kémhatására (a gyengén lúgos, 7,2-8,2 pH értékű talajokon fejlődik megfelelően), a tápanyagokat pedig könnyen felvehető formában igényli, ezért a terület középkötött, könnyen felmelegedő, gyengén lúgos, döntően közömbös kémhatású talajai ideálisak a számára.

Települések: Ágasegyháza, Akasztó, Alap, Alsónána, Alsónyék, Alsószentiván, Apostag, Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsod, Bácsszentgyörgy, Bácsszőlős, Baja, Ballószög, Balotaszállás, Báta, Bátaszék, Bátmonostor, Bátya, Bikács, Bócsa, Bogyiszló, Borota, Bölcske, Bugac, Cece, Cibakháza, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csépa, Cserkeszőlő, Csikéria, Dávod, Decs, Drágszél, Dunaegyháza, Dunafalva, Dunaföldvár, Dunakömlőd, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunaszentgyörgy, Dunatetétlen, Dunavecse, Dusnok, Erdőtelek, Érsekcsanád, Érsekhalma, Fácánkert, Fadd, Fajsz, Felsőszentiván, Foktő, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Gara, Gátér, Géderlak, Gerjen, Gyapa, Hajós, Harc, Harkakötöny, Harta, Helvécia, Hercegszántó, Hetényegyháza, Homokmégy, Imrehegy, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászszentlászló, Kajdacs, Kalocsa, Kaskantyú, Katymár, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kéleshalom, Kengyel, Kerekegyháza, Kétpó, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kömpöc, Kunadacs, Kunbaja, Kunbaracs, Kuncsorba, Kunfehértó, Kungyalu, Kunpeszér, Kunszállás, Kunszentmárton, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Madaras, Madocsa, Martfű, Mátételke, Medina, Mélykút, Mesterszállás, Mezőhék, Mezőtúr, Miske, Mórágy, Móricgát, Mözs, Nagybaracska, Nagydorog, Nagyrév, Nemesnádudvar, Németkér, Nyárlőrinc, Ordas, Orgovány, Öcsény, Öcsöd, Öregcsertő, Örményes, Páhi, Paks, Pálmonostora, Pirtó, Pörböly, Pusztahencse, Pusztamérges, Rákóczifalva, Rákócziújfalu, Rém, Sárhát, Sárpilis, Sióagárd, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Sükösd, Szabadszállás, Szakmár, Szálka, Szalkszentmárton, Szank, Szedres, Szekszárd, Szelevény, Szentkirály, Szeremle, Szolnok, Tabdi, Tass, Tataháza, Tázlár, Tengelic, Tiszaalpár, Tiszabög, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszajenő, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszaug, Tiszavárkony, Tolna, Tompa, Tószeg, Törökszentmiklós, Újsolt, Újtelek, Uszód, Vajta, Várdomb, Városföld, Vaskút, Vezseny, Zsana

FŐBB ZÖLDSÉG FAJTÁK

Delikát, Favorit, Folklór, Jubileum, Kaldóm, Kalmár, Kalocsai 50, Kalocsai 801, Kalocsai merevszárú 622, Kalocsai V-2, Kalorez, Kalóz, Remény, Rubinvörös, Szegedi-178, Szegedi 20, Szegedi 80

TERMÉKLEÍRÁS

A Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalocsai fűszerpaprika-őrlemény