Keleméri bárányhús*

ISMERTETŐ

A kiváló és sajátos minőségű bárányhús előállítására döntő hatással van a terület éghajlata, domborzata, talaj adottsága, és az ezen a területen a sajátos mikroklímában létrejött növénytársulás, valamint a hozzá kapcsolódó tartástechnológia. A fiatal, maximum 120 napos korban történő vágás lágy húst eredményez.  Mindezek a hús minőségét, ízét, színét befolyásolják, ennek köszönhető a bárányok húsának kellemesen fűszeres íze, omlós állaga, üde színe, friss illata, márványozottsága. A „Keleméri bárányhús” 2014-ben elnyerte az Aranyszalag Minőség tanúsítványt, mint olyan hazai termék, amelynek minősége világszínvonalú.

AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET

„Keleméri bárányhús” előállításának területe Kelemér közigazgatási területe. Alapanyagát adó bárány Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék valamint Nógrád megye Bátonyterenyei és Salgótarjáni járásainak területén ellett, és legfeljebb a választásig ott tartott állat lehet. A választás után a Keleméren kívül született bárányok Kelemérre kerülnek. Hízlalásuk után Kelemér közigazgatási területén az ott alkalmazott tartási technológiával és takarmánnyal történik.

TERMÉKLEÍRÁS

A Keleméri bárányhús földrajzi jelzés termékleírása itt található.

*átmeneti nemzeti oltalom

Keleméri bárányhús*