Kőszeg*

BORSTÍLUS

A Kőszegi borok közös jellemzője a könnyű test, friss, üde savak, gyümölcsös ízvilág, mellette elegáns, hosszú lecsengés. Jól érlelhetőek a fehér és vörösborok is. A hűvös klíma, az alapkőzet jellege biztosítja a borok gerincét alkotó savat, míg a prémium kategóriában a késői szüreti időpont az ízgazdagságot. Az alapkőzetből adódó mineralitás valamennyi borra jellemző. Az új hordó használata mérsékelt.

TERMŐHELY

A Kőszegi-hegység, és a hegység lábánál elterülő dombvidék az Alpok első lankái, ahol évszázadok óta művelnek szőlőt. A természeti adottságokat nagyban meghatározza az Alpok közelsége, mind a talaj, mind a klíma tekintetében. Szőlőültetvények egészen 450 métertengerszint feletti magasságig találhatóak.

Bozsok, Cák, Kőszeg, Kőszegdoroszló

TALAJ

A Kőszegi-hegység tektonikai ablak, ahol régebbi kőzetek kerültek felszínre a későbbi rétegek lepusztulása miatt. A hegység kőzetei üledékes eredetű metamorf kőzetek, kristályos pala (kvarccsillámpa, kvarcfillit, mészcsillámpala, mészfillit, zöldpala),agyagpala, homokkő és gneisz. A mállott alapkőzetre (agyagpala, gneisz) savanyú, nem podzolos barna erdőtalajok települtek, másutt agyagbemosódásos barna erdőtalajok találhatóak. A hegylábi részekre üledékes kőzet, pliocén vályog és pleisztocén lösz települt. A különböző talajok mésztartalma eltérő, általában alacsony. A talajok humuszgazdagsága is változó.

KLÍMA

A Kőszegi-hegység mérsékelten hűvös és mérsékelten nedves, kiegyensúlyozott klímájú, éghajlati szempontból az Alpokalja éghajlati körzetbe tartozik. Az évi csapadékmennyiség egy átlagos évben 7-800 mm feletti, ennek 60-70%-a nyáron hullik. Az évi középhőmérséklet 9,2 °C. Általában későn tavaszodik, a nyár hűvös, az ősz sokszor hosszú, amely kedvez a szőlők beérésének. A tenyészidőszak hőösszege 2900-3000 °C, a napsütéses órák évi összege szinte a legkevesebb az országban (kevesebb, mint 1800 óra), ugyanis a borultság éves átlaga meghaladja a 60%-ot.

Csapadék mennyisége átlagosan: 7-800 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 9,2 °C

 SZŐLŐFAJTÁK

Chardonnay, Cserszegi fűszeres, Furmint, Olasz rizling, Pinot blanc, Rajnai rizling, Sauvignon, Zenit, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir, Zweigelt

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület:  91,8 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Kőszeg eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

Kőszeg*