![]() |
BORSTÍLUSTöbbnyire könnyű, friss, közepes vagy alacsony alkoholtartalmú és testű borok. A válogatott szüretelésű szőlőből készített borok gyakran rövidebb fahordós és palackos érlelést is kapnak. Az illatos fajtáknál a szőlő parfümössége jelenik meg. A vörösborok elsősorban gyümölcsösek. A pezsgők és a szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyöző borok könnyűek, friss illatúak és élénk savtartalmúak. |
![]() |
TERMŐHELYKunság az ország legnagyobb borvidéke, Magyarország középső részén terül el és a legnagyobb része az Alföld és a Duna-Tisza köze által lehatárolt területen fekszik. Magába foglalja a Pesti-síkság déli részét, a Csepeli szigetet, a Solti-síkságot és a jászsági löszhátakat. Mindösszesen öt megye területét érinti, és 111 települést foglal magába. A borvidéken már a XI. században foglalkoztak bortermeléssel, de a filoxéra idején nőtt meg a jelentősége a borvidéknek, hiszen az immunis talajon a kártevő nem tudott megélni. Ekkoriban a borvidék területe megnőtt és a kutatások (szőlőnemesítések, fajta kísérletek) is fontosak lettek. |
Abony, Akasztó, Albertirsa, Apostag, Ágasegyháza, Ballószög, Balotaszállás, Bácsalmás, Bácsszőlős, Bénye, Bócsa, Bugac, Cegléd, Ceglédbercel, Cibakháza, Csemő, Csengőd, Cserkeszőlő, Csépa, Csikéria, Csólyospálos, Dány, Dunapataj, Dunavecse, Dömsöd, Felsőlajos, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Harta, Gomba, Harkakötöny, Helvécia, Hernád, Imrehegy, Inárcs, Izsák, Jakabszállás, Jánoshalma, Jászberény, Jászszentandrás, Jászszentlászló, Kakucs, Kaskantyú, Kecel, Kecskemét, Kelebia, Kerekegyháza, Kéleshalom, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kocsér, Kóka, Kömpöc, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunszállás, Kunszentmiklós, Ladánybene, Lajosmizse, Lakitelek, Mélykút, Monor, Monorierdő, Móricgát, Nagykáta, Nagykőrös, Nagyrév, Nyárlőrinc, Nyársapát, Ócsa, Orgovány, Örkény, Páhi, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pilis, Pirtó, Ráckeve, Solt, Soltszentimre, Soltvadkert, Szabadszállás, Szank, Szelevény, Szentkirály, Szigetcsép, Szigetszentmárton, Szigetújfalu, Tabdi, Tápiószentmárton, Tápiószele, Tázlár, Tiszaalpár, Tiszajenő, Tiszaföldvár, Tiszainoka, Tiszakécske, Tiszakürt, Tiszasas, Tiszaug, Tompa, Tóalmás, Tököl, Újlengyel, Újszilvás, Zsana | |
![]() |
TALAJAlapvetően homokos talaj az uralkodó talajtípus, ugyanakkor felfedezhető a lösz, a meszes homok, és a réti talajok is. Helyenként jó humusztartalom mellett barna erdőtalaj is megtalálható. A homoktalajok a világosabb színük miatt általában hamarabb felmelegednek és a napsugarakat is jobban visszaverik. Emellett magas kvarctartalmuk miatt immunisak a filoxérára, ugyanakkor kisebb tápanyagtartalommal és gyors vízelvezető képességgel rendelkeznek. |
![]() |
KLÍMAA klimatikus adottságokat alapvetően kontinentális jelleg határozza meg, forró nyár és hideg tél. Nagy hőösszeg, magas napfényes óraszám mellett alacsonyabb csapadék jellemzi a vidéket, de tavaszi fagyok gyakoriak lehetnek. Csapadék mennyisége átlagosan: 475 mm Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C |
![]() |
SZŐLŐFAJTÁKArany sárfehér, Chardonnay, Chasselas, Cserszegi fűszeres, Ezerfürtű, Ezerjó, Furmint, Generosa, Gyöngyrizling, Hárslevelű, Irsai Olivér, Jubileum 75, Karát, Királyleányka, Kövidinka, Leányka, Mátrai Muskotály, Nektár, Olasz rizling, |
![]() |
TERÜLETNAGYSÁGengedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 10518 hektár |
TERMÉKLEÍRÁSA Kunság eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja. |