Magyar szürkemarha hús

ISMERTETŐ

Magyarországnak mind kulturális mind gazdasági történelmében fontos szerepet töltött és tölt be a szürkemarha hús előállítása. A „Magyar szürkemarha hús” elnevezés kizárólag a Magyarországon, extrém-extenzív viszonyok között tartott, bizonyítottan a magyar szürke fajtából származó, fajtaazonos és fajtatiszta egyedekből nyert hús vonatkozásában használható.
A hagyományos tartásmódból eredően a termék biokémiai, fizikai és érzékszervi tulajdonságai lényegesen eltérnek a többi piacon megjelenő marhahús értékeitől. A „Magyar szürkemarha hús” jól látható márványozottságát inkább a kötőszöveti, mint az intramuszkuláris faggyú okozza. A „Magyar szürkemarha hús” szárazanyag tartalma magas, jóval kevesebb vizet tartalmaz a standard húsmarha fajtákénál, ezért kevésbé esik össze a főzés során. Szokatlan, kissé savanykásabb, a vadhúsokéhoz hasonló íze eltér a megszokott ízektől.
A „Magyar szürkemarha hús”-t szolgáltató állatok tenyésztésének és tartásának helye az ország 19 megyéjének a legeltetéses extenzív tartásra alkalmas területeire, azaz a gyep (1051000 ha), nádas (59000 ha) illetve művelés alól kivett mocsaras (30-40000 ha) művelési ágú területekre terjed ki. Az országnak azon területein, ahol nemzeti park is található lényegesen magasabb az állománylétszám. Ennek az oka az, hogy ezeken a területeken maradtak meg legnagyobb kiterjedésben a hagyományos extenzív állattartásra alkalmas legelőterületek; amelyek élőhelyi fenntartását a nemzeti parkok ezekkel az állatokkal oldják meg.

AZ ELŐÁLLÍTÁSI TERÜLET

A „Magyar szürkemarha hús” előállításának területe Magyarország. Az oltalom alatt álló hús csak a meghatározott földrajzi területen született, nevelkedett, hizlalt és levágott Magyar szürke fajtájú marhákból származhat; a hús darabolása és csomagolása szintén csak a meghatározott földrajzi területen belül történhet. A takarmánynak szintén a meghatározott földrajzi területről kell származnia. Az állatok vágása és darabolása az ország közigazgatási határán belül olyan vágóhidakon, illetve daraboló üzemekben történik, ahol az állatok vágása és feldolgozása során a hús elkülönített kezelése az eljárás teljes folyamatában megvalósítható.

TERMÉKLEÍRÁS

A Magyar szürkemarha hús földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Magyar szürkemarha hús