Makói petrezselyemgyökér

ISMERTETŐ

A „Makói petrezselyemgyökér” jellegzetessége, hogy legalább 30 cm hosszúra megnövekszik, fokozatosan keskenyedő, egyenes és sima felületű, fehér húsú, külső színe krém fehér, íze édeskés, illata és zamata, pedig kellemes. Télállóságát magas szárazanyag tartalma, az íz-aroma kialakulását a tájkörzetre jellemző éghajlati és talajviszonyok biztosítják. A magyar konyhának hagyományos és közkedvelt fűszernövénye. Ételízesítésre gyökere és levele egyaránt felhasználható.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Termesztésének területe Csongrád megyében a „Makói kistérségben” helyezkedik el. A vöröshagyma táblákon köztes növényként termelték, a makói hagyma ősi kiegészítő terménye volt. A Makói Körzet erősen specializálódott szántóföldi petrezselyemgyökértermelő területté fejlődött, mivel kiválóan alkalmazkodott a térség adottságaihoz. A tájkörzet talajait a medrét változtató Maros folyó hordalékai alakították ki, a lösz és öntéstalaj magas tápanyagtartalmú, nyomelemekben gazdag, középkötött, morzsalékos szerkezetű, síkfelületű, jó a levegő és vízgazdálkodása, amely adottságok kedveznek a petrezselyemgyökér minőségének.

Csongrád megye: Apátfalva, Ambrózfalva, Csanádpalota, Csanádalberti, Ferencszállás, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Pitvaros

TERMÉKLEÍRÁS

A Makói petrezselyemgyökér földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

 

 

 

 

Makói petrezselyemgyökér