Mátra

Felső-Magyarország borrégió

BORSTÍLUS

Széles paletta jellemzi. Az illatos borok is mélységet és a maguk nemében koncentráltságot mutatnak. Fajta vagy fajták adta harmónia és jelleg mentén friss savak, közepes vagy magasabb alkohol és test a jellemző. Vörösboroknál kifejezett, de strukturált tanninszerkezet mértékadó. Superior borok esetében megfelelő odafigyelés mellett a talaj és a szűkebb környezet felülírhatja a fajtát és erősebben meghatározhatja a borstílust.

TERMŐHELY

A Mátrai oltalom alatt álló eredetmegjelölésű borok termelésére lehatárolt terület Magyarország északi részén helyezkedik el. Hazánk legmagasabb kelet-nyugati irányban húzódó hegyvidéke a Mátra, melynek napfényben gazdag, déli lejtőin helyezkedik el legnagyobb dombvidéki borvidékünk. A termőhely nagy földrajzi kiterjedtsége miatt is nagy hagyományokkal rendelkezik a szőlő- és borkultúra területén. A Mátraalján már a második évezred legelejétől foglalkoznak a szőlő termesztésével. Az első írásos emlék 1042 –ből származik, melyben az Aba Sámuel alapította bencés kolostorhoz királyi adományozású szőlőbirtok is tartozott.

Abasár, Apc, Atkár, Budapest-Rákosliget, Detk, Domoszló, Ecséd, Gyöngyös, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Hatvan, Heves, Karácsond, Kerepes, Kisnána, Kisnémedi, Markaz, Mogyoród, Nagyréde, Őrbottyán, Pálosvörösmart, Pásztó, Rózsaszentmárton, Szada, Szendehely, Szücsi, Vác, Vácegres, Vácrátót, Vécs, Veresegyház, Visonta t.

TALAJ

Két fő talajtípus létezik a borvidéken: mezőségi és erdei talajok. A mezőségi talajok a borvidék alsó részén, az erdei talajok a felső-kivágott erdők helyén alakultak ki.

KLÍMA

A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon alapvetően uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Erre leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők.

Csapadék mennyisége átlagosan: 630 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

rizlingszilváni, kékfrankos, chasselas, ottonel muskotály, olasz rizling, chardonnay, Irsai Olivér, cabernet sauvignon, tramini, Zweigelt

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 5638,2 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Mátra eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Mátra