Monor

Duna borrégió

BORSTÍLUS

Fehér-, rozé és vörösborok is készülnek a vidéken. A szőlőt minden esetben kézzel kell szüretelni, a fehér- és rozéborokat maximum 20 °C fokon szabad erjeszteni, míg a vörösboroknál kötelezően elő van írva a legalább 3 hónap fahordós és palackos érlelés. A borokra legjellemzőbb a frissesség, üde gyümölcsös jelleg a fajtának vagy fajtáknak (házasítások esetében) megfelelően.

TERMŐHELY

A monori szőlők területe Magyarország geomorfológiai térképe szerint a Gödöllő – Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. A dombhát délnyugati szomszédságában lévő Pesti hordalékkúp-síkságtól és a Pilis-Alpári homokháttól Monor határában egy eróziós tereplépcső választja el. Magát a dombvonulatot eróziós völgyekkel tagolt alacsonyabb dombhátak jellemzik.

 Monor településen a Strázsa-hegy, Monor, Monorierdő és Bénye településen a Száraz-hegy, Gomba településen Harc-völgy dűlők

TALAJ

A talaj felső-pleisztocén kori 10-30 méter vastagságú típusos lösz, homokos lejtőlösz, löszös homok, valamint futóhomok, illetve szélhordta kötött homok. A termőréteg rozsdabarna erdőtalaj, illetve karbonátos erdőmaradványos csernozjom talaj, mely nagy mennyiségű dolomitot és kevés illites agyagásványt tartalmaz. Emellett viszonylag kis mennyiségű vas és alumíniumtartalom jellemzi.

KLÍMA

Nem jelentős a napi hőmérsékletingadozás a vidéken, de ugyanakkor fagyveszély sem gyakori. Egyenletes csapadékeloszlás mellett átlagos a napsütése órák száma (2000 óra / év).

Csapadék átlagos mennyisége: 500 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,6 °C

SZŐLŐFAJTÁK

rajnai rizling, cabernet sauvignon, kékfrankos, chardonnay, olasz rizling, szürkebarát, ottonel muskotály, zöld veltelini, Irsai Olivér, cabernet franc

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 356,8 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Monor eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

Monor