Mór

Felső-Pannon borrégió

BORSTÍLUS

Fehérboros vidék, melynek tipikus bora az ezerjó. A borok magas, markáns savtartalommal rendelkeznek, olajos textúra mellett közepes, helyeként magas alkoholt mutatnak fel. A gyümölcsös jegyek mellett ásványosság is jelentkezhet. Ezek a borok a hosszabb érlelésre is alkalmasak.

TERMŐHELY

Fejér megyében, a Vértes és a Bakony hegység közt húzódó Móri-árok Vértes-közeli oldalán fekszik Magyarország egyik legkisebb történelmi borvidéke, a Móri Borvidék. A vidéken valószínűleg már a római korban is folyt szőlőtermesztés, de a magyar állam megalakulása utáni, XI. századi adománylevelek már egyértelmű bizonyítékai a helyi szőlőkultúrának. Az első írásos emlék a honfoglalás után, a középkorból származik, Csák Miklós nagyúr örökhagyó levelében 1231-ben említik először a vajali (móri) szőlőket. A borvidék védjegyévé vált Ezerjó fajta kiválóan érzi magát a Vértes dűlőin.

 Csákberény, Csókakő, Mór, Pusztavám, Söréd, Zámoly

TALAJ

A Móri-árok, mely egy tektonikai törésvonal, a Bakony és a Vértes között terül el. Talaj szempontjából döntően lösz és mészkő található a területen, amelyek agyag bemosódásokkal keverednek, de kisebb mennyiségben dolomit és barna erdőtalajok is felfedezhetőek itt. Mai morfológiai jellemzőjét a felső-pliocén–negyedidőszaki felszínformálódás szabta meg kavicssapkás tanúhegyekkel, hosszanti, széles dombhátakkal, tagolt hegylábfelszínekkel, lankás hegylábakkal.

KLÍMA

A borvidék klímájára, uralkodó szélirányára rányomja bélyegét a Vértes és a Bakony között húzódó Móri-árok. Az itt jellemző sok légmozgás segíti a gombás betegségek visszaszorítását is. Viszonylag hűvös és csapadékos vidéknek számít Magyarországon.

Csapadék mennyisége átlagosan: 625 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10°C

SZŐLŐFAJTÁK

ezerjó, chardonnay, sauvignon blanc, rizlingszilváni, rajnai rizling, cserszegi fűszeres, generosa, Irsai Olivér, királyleányka, leányka, olaszrizling, ottonel muskotály, pinot blanc, rajnai rizling, sárga muskotály, sauvignon , szürkebarát, tramini, zenit, zöld veltelíni, cabernet franc, cabernet sauvignon, kékfrankos, merlot, pinot noir, syrah

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 430 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Mór eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

 

Mór