Nagy-Somló

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

A nagy-somlói borok szinte kizárólag fehérborok, melyek gerincét a lekerekedett savak adják. Ízükben a magas glicerintartalomból gazdagabb, érett ízérzet a meghatározó, enyhén sós, ásványos jegyekkel és a helyi fajtákra jellemző aroma világgal egészülnek ki. A nagy-somlói borok lehetnek fehér-, rozé- és vörösborok illetve minőségi pezsgők fehér és rozé színben egyaránt. Harmonikus szerkezet, alkohol, sav arány (vörösboroknál elegáns tannin) és ásványosság jellemzi őket.

TERMŐHELY

A Kisalföld és a Bakony találkozásánál, a Marcal-medence keleti határán kitüremkedő vulkanikus tanúhegyek a Somló, a Ság-hegy és a Kis-Somlyó. Az ültetvények jelentős része a 170 m és 350 m tengerszint feletti magasságok között található. A több évezredes szőlő- és bortermesztési hagyományával rendelkező Nagy-Somlón feltételezhetőleg a rómaiak honosították meg a szőlőművelést. A IX-X. században a vidéken letelepedő honfoglaló magyarok magukkal hoztak számos úgynevezett pontusi fajtakörbe tartozó szőlőfajtát. Ezeknek a fajtáknak a helyi termelők által történő válogatásával alakultak ki azok a mai szőlőfajtáink, melyeket a borvidéken ma is termesztenek, mint például a helyi jelentőségű furmint és hárslevelű.

 Borgáta, Celldömölk, Kemeneskápolna, Kissomlyó, Mesteri, Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely

TALAJ

A tanúhegyeket a földtörténet harmad- és negyedidőszakából származó pannon üledék (homok, kavics, agyag) borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

KLÍMA

A borvidék klímáját a közelben húzódó domb- és hegyvonulatok, valamint a Marcal-folyó befolyásolja. Ezek együttes hatásaként a Nagy-Somló lehatárolt termőterület éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes. A Nagy-Somló klímájára különös hatást gyakorolnak a tanúhegyek bazaltsapkái, melyek felmelegedve a nyári és a kora őszi hűvös napokon kályhaként melegítik a borvidék területét.

Csapadék mennyisége átlagosan: 675 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olasz rizling, juhfark, furmint, hárslevelű, tramini, szürkebarát, chardonnay

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 453 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Nagy Somló eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Nagy-Somló