Nagykörűi cseresznyepálinka*

KARAKTER

A pálinka illatában a felhasznált gyümölcs héjának és lédús húsának fanyarkás mégis édes jegyeit, piros bogyós és kellemes cseresznyevirág karaktert fedezhetünk fel. Ízében a szánkban szétroppanó cseresznye édes és egyben fanyar húsát érezzük, marcipános, kis citrus és étcsokoládés jegyekkel tarkítva. Lecsengése magzamatos. Gyümölcságyas érlelés során lágyabb selymesebb édesebb érzetű pálinkát kapunk, pirosas-rózsaszínes színnel. Fahordós (jellemzően eperfa hordós) érlelés során fűszeres, elsősorban vaníliás, aromákkal gazdagodik, színe barnás lesz.

ALAPANYAG

A „Nagykörűi cseresznyepálinka” alapanyaga a sötét és puha húsú szívcseresznyék (Prunus avium convar. juliana L.) és a világos és kemény húsú ropogós cseresznyék (Prunus avium convar. duracina L.) előnyeit ötvöző „Petrovay ropogós” tájfajta, valamint a Badacsonyi óriás, Bigarreau Burlat, Carmen, Jaboulay, Hedelfingeni óriás cseresznyefajták és Germersdorfi és regisztrált változatai. A felhasznált gyümölcs legalább 80%-ban Nagykörűből származik.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A meszes altalajú löszös homokrétegnek köszönhetően a megfelelő érettségben leszedett gyümölcsből készülő Nagykörűi cseresznyepálinka hordozza magában a friss gyümölcsökre jellemző rendkívül karakteres, csak a nagykörűi termőtájra jellemző komplex ízvilágot. Az érintett területek Jász-Nagykun-Szolnok megye közepén, a Tisza jobb partján, a Körűi-medencében fekszenek, közülük Nagykörű „Magyarország cseresznyéskertje” néven is ismert. A cseresznyék itt különleges aromákkal gazdagodnak. Ennek magyarázata, hogy a cseresznyefák számára kedvező lágyságú a talaj, optimális mélységben van a talajvíz és a napsütéses órák száma is kedvező. Az éves csapadék eloszlása, a kedvező hőmérsékleti viszonyok (csekély fagyveszély) is ideálosnak mondhatóak.

A „Nagykörűi cseresznyepálinka” előállítása kizárólag Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Szolnoki kistérség területén Nagykörű, Dobapuszta, Csataszög, Fegyvernek, Hunyadfalva és Kőtelek településeken és közigazgatási határukban termesztett cseresznye felhasználásával, az ezen a területen elhelyezkedő szeszfőzdében történhet.

TERMÉKLEÍRÁS

A Nagykörűi cseresznyepálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

*nemzeti oltalom

 

Nagykörűi cseresznyepálinka*