Nagykörűi ropogós cseresznye*

ISMERTETŐ

A „Nagykörűi ropogós cseresznye” ötvözi a 100 évvel ezelőtti fajták legjobb tulajdonságait. Az akkori besorolás szerint ugyanis két csoport létezett: a hosszú szárú, puha gyümölcsű, fekete húsú édes, valamint a másik rövidebb szárú, nagyobb szemű, világos húsú és jobban eltartható. A „Nagykörűi ropogós cseresznye” hosszú szárú, sötét színre érő, nagyméretű (leginkább 30 mm körüli), jó konzisztenciájú és jó cukor/sav harmóniát mutató gyümölcs.
A Nagykörűi ropogós cseresznye két hétig is frissen tartható hűtőszekrényben, kemény húsa miatt jól szállítható. Mérete, állaga, eltarthatósága különösen kiemeli a hasonló gyümölcsök közül. Emellett a több évtizedes egységes növényvédelemnek köszönhetően sikerült hatékonyan védekezni a cseresznyelégy ellen, ezért ez a cseresznye a cseresznyelégy kártékony hatásától mentes.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A „Magyarország cseresznyéskertje” néven is ismert Nagykörű Jász-Nagykun-Szolnok megye közepén, a Tisza jobb partján, a Körűi-medence közepén fekszik. A folyószabályozást követően, az árvizek megszűntével háromszorosára nőtt a megművelhető földterület, így a XIX. század második felében lehetővé vált a megnyert területeken erdő- és gyümölcsfa telepítése. A Körűi-medence közepén fekvő település büszkesége Magyarország legnagyobb cseresznyése, amely több mint 200 hektáron terül el.

Jász-Nagykun-Szolnok megye: Nagykörű

TERMÉKLEÍRÁS

A Nagykörűi ropogós cseresznye földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

*átmeneti nemzeti oltalom

Nagykörűi ropogós cseresznye*