Nagykun rizs*

ISMERTETŐ

A rizs a Nagykunság speciális növénye. Esszenciális aminosav-összetétele miatt biológiai értéke az állati fehérjékhez hasonlítható. Számtalan fajtája létezik, amelyekben eltérő a szemek színe és alakja.
Európában kevés a megfelelő arzénmentes rizstermőterület. A „Nagykun rizs” esetében mért alacsony, kevesebb mint 0,1 mg/kg arzéntartalom alapvetően a meghatározott földrajzi környezetnek köszönhető, amely egyértelmű hatással van a rizs minőségére. Az alapanyagként használt fajták 100%-ban glutén – és GMO mentesek, ezen kívül arzéntartalmuk jóval a megengedett uniós határérték alatti. Mindezt bizonyítja, hogy hosszú távú és folyamatos a „Nagykun rizs” exportálása, elsősorban Németországba, a világszinten is ismert bébiételt gyártó cégek részére.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Magyarországon, az Alföldön belül a rizs termesztésével hasznosított terület tájegységileg a hajdani Tisza-völgyhöz tartozik. Mai értelemben véve Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Nagykunság északi részén terül el. Rizst Kisújszálláson, a Berettyó völgyében található termelésben és működésben tartott 1500 ha berendezett rizstelepen termesztenek már 1948 óta. A „Nagykun rizs”-t a közel harminc éve folyó nemesítési munkának köszönhetően, a térség talajához és éghajlatához kiválóan alkalmazkodott fajtákból állítják elő. Alapanyagaként a Janka, az M-488 és a Dáma fajtákat használják.

Kisújszállás (Göröngyös, Halas, Nagyrét, Vasas)

TERMÉKLEÍRÁS

A Nagykun rizs földrajzi jelzés termékleírása itt található meg.

*átmeneti nemzeti oltalom

Nagykun rizs*