Neszmély

Felső-Pannon borrégió

BORSTÍLUS

Fajtajelleges, illatban, aromákban gazdag, kifinomult savtartalmú fehér borok, melyek rövid, 1-2 éves fogyasztásra készülnek. Gyümölcsösség és üdeség mentén, a tiszta illat- és ízvilág a fajta vagy házasítások esetén a fajták közötti harmónia dominál. Közepes alkoholtartalmú borok megfelelő hosszúságú lecsengéssel.

TERMŐHELY

A borvidék a Duna jobb partja mentén található: északról a Duna, nyugatról a Kisalföld határolja, Esztergomtól egészen Ászárig és Bársonyosig húzódik. A legtöbb szőlőterület a Gerecse nyugati részén található. A területen a szőlőtermesztés a római korig vezethető vissza, amit egy sírlelet is bizonyít. Abban az időben, mikor Esztergom az ország fővárosa volt, a borvidék jelentősége is tovább nőtt. Később, 1832-ben, Schams Ferenc a következőket írta róla: „A neszmélyi bor vitathatatlanul a komáromi ispánság legjobb bora, a legelőkelőbb fehér asztali bora Magyarországnak és mind jósága és tartóssága, mind pedig finoman kellemes hegyíze miatt bel- és külföldön egyaránt ismert.”

Ászár, Baj, Bajót, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csép, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisbér, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Neszmély, Nyergesújfalu, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Tokod, Vérteskethely,
Vértesszőlős

TALAJ

A borvidék nyugati részén elsősorban barna erdőtalaj és márga található, míg a keleti részén lösz, mészkő, homokkő és dolomit a meghatározó. Neszmély környékén triászi mészkő, dolomit és márga keveredik. Lankás borvidéknek mondható.

KLÍMA

A Dunához közel eső szőlőterületek mikro- és mezoklímáját nagyban befolyásolja a folyó. Neszmély környékén a magasabb páratartalom és mérsékelten hűvös éghajlat a jellemző, ami kedvez az illatos fajtákból készített borok termelésének. Kiegyenlített időjárással rendelkezik, szélsőségektől mentes.

Csapadék mennyisége átlagosan: 640 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10 °C

SZŐLŐFAJTÁK

chardonnay, rizling szilváni, szürkebarát, királyleányka, ezerjó, olasz rizling, sauvignon blanc, Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, tramini

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 906,5 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Neszmély eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Neszmély