Nivegy-völgy*

BORSTÍLUS

A Nivegy-völgyi borok illata diszkrét, nem harsány, ugyanakkor zamat-és illatgazdagság jellemző rájuk. Illatukban és ízükben fontos közös vonás az ásványosság dominanciája, és a fülledt aromaanyagoktól való mentesség. Ízükben az érett és komplex savstruktúra és a talaj alapkőzetéből adódóan meszes jegyek dominálnak. A borokra jellemző mandulás utóíz a kóstolást követően hosszan érezhető.

TERMŐHELY

Nivegy-völgy a Balaton északi partjának középső szakaszán helyezkedik el. A völgyet 3 oldalról dombok veszik körbe, délről pedig a Balaton határolja. A térségben 7 falu található. Megtalálhatók itt a melegebb és a hűvösebb fekvésű dűlők is, amik stabilitást jelentenek a szőlőtermesztésben.

Balatoncsicsó, Monoszló, Óbudavár, Szentantalfa, Szentjakabfa, Tagyon és Zánka

TALAJ

A talajban az agyagos réteg alatt mindenhol a mészkő az uralkodó alapkőzet.

KLÍMA

A napsütötte órák száma átlagosan 1950-2000 óra, az évi középhőmérséklet: 11-12 °C. Az átlagos éves csapadékmennyiség 650-700 mm, melyből a tenyészidőszak alatt átlagosan 350 mm csapadék hullik. A terület klímáját a Bakony-hegység völgyeibe lezúduló hideg levegő és a medence déli oldalán elnyúló Balaton határozza meg. A szőlőhegyek hatalmas erdőrengeteg környezetében találhatók, ezért a nyári napok Balaton tó felől feláramló párás
melegét estére hűvös hegyi, erdei levegő váltja fel a szőlősorok között.

Napsütéses órák száma: 1950-2000 óra

Évi középhőmérséklet: 11-12°C

Éves csapadékmennyiség: 650-700 mm

 SZŐLŐFAJTA

Olasz rizling

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület:  254,5 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Nivegy-völgy eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

*átmeneti nemzeti oltalom

Nivegy-völgy*