Pálinka

KARAKTER

Magyarországon rendkívül széles tárházzal rendelkezik termesztett és vadontermő gyümölcsből melyekből pálinka készíthető. A legnagyobb mennyiségben termő és közkedvelt gyümölcsök az elsődleges alapanyagok: az alma, a körte, a szilva, a kajszibarack, a meggy, a cseresznye és a szőlő.

Az adott pálinkában elsődlegesen a gyümölcs illat- és ízjegyei köszönnek vissza, melyeket az érlelési technológiák, házasítások, magkarakterek tovább színeznek és kiegészítenek. Azonban vannak olyan vadontermő (gyűjtött) gyümölcsök is, melyeket friss fogyasztásban nem ismerünk, azonban pálinkaként meglepő íz és illatjegyeket hordoznak.

FŐBB FAJTÁK

Magyarországon minden olyan gyümölcs (termesztett vagy vadontermő) melynek van erjeszthető cukortartalma- ideértve a gyümölcsvelőt is .

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Magyarország földrajzi adottságai igen alkalmassá teszik a gyümölcstermesztésre a magyar gyümölcsök ízét, zamatát pedig megkülönböztethetően magas minőséggel látja el. A Kárpát-medence különleges földrajzi adottságait már Plinius is elismerte, a Historia Naturalis-ban vidékünket „Gyümölcstermő Pannóniának” nevezte azt.

Magyarország közigazgatási területe, kajszibarack pálinka esetében Ausztria 4 tartománya: Alsóausztria, Burgenland, Stájerország és Bécs tartomány területe.

 

TERMÉKLEÍRÁS

A Pálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

Pálinka