Pannonhalma

Felső-Pannon borrégió

BORSTÍLUS

Kellemes savszerkezetű, friss, üde fehér és rozé borok, jól iható, elegáns tannintartalmú, de gyümölcsös vörösborok jellemzőek a területen. Letisztult, élénk savtartalmú borok készülnek, korrekt lecsengéssel.

TERMŐHELY

A Pannonhalmi-dombság Győr-Moson-Sopron megye déli részén helyezkedik el. A pannonkor végén és a felsőpliocén kor elején alakult ki, amikor kéregmozgások indultak meg a területen. Ezek következtében az egységes pannontábla észak-nyugati és dél-keleti irányú vetődési vonalak mentén összetört. Két fővölgy a Pannonhalmi-völgy és a Tényői-völgy alakult ki és kiemelkedett három vonulat: a Pannonhalma, a Ravazd-Csanaki és a Sokoró. A Pannonhalmi-dombság területén a szőlőtermesztés gyökerei a római korig nyúlnak vissza, írásos feljegyzések I. István király uralkodásától fellelhetők. Szent István király pannonhalmi alapítólevele 1002-ben kelt, melyben a tized alá eső termények között a szőlő (bor) az első helyen szerepelt.

 Bakonypéterd, Écs, Felpéc, Győr-Ménfőcsanak, Győrság, Győrszemere, Győrújbarát, Kajárpéc, Lázi, Nyalka, Nyúl, Pázmándfalu, Ravazd, Románd és Tényő, Pannonhalma települései

TALAJ

A talaj döntően kristályos kőzet, elsősorban mészkő, illetve lösz és löszös homok képezi. Az alapja a különféle pannon üledéksorok (főleg homok, homokkő, agyag, kékes-szürkés színű agyag, finomabb és durvább szemcséjű pannóniai-ponttusi homok, illetve homokkő), melyeknek a valódi vastagsága nagyon változó. Az üledék-felhalmozódás valószínűleg az alsó pliocénben indult meg a Pannon-tenger sekély vizű parti sávjában, főleg folyóvízi eredettel.

KLÍMA

Klímájában a Bakonyi vidék és a Győri illetve Marcali medence játszik közre. Kiegyenlített hőmérséklet mellett az észak-nyugati szélirány, folyamatos légmozgása segít a gombás betegségek visszaszorítását. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény- és hőellátottság és jó csapadék ellátottság jellemzi. A napsütéses órák száma meghaladja az évi 1950 órát.

Csapadék mennyisége átlagosan: 600 mm

Évi középhőmérséklet: 10 °C

SZŐLŐFAJTÁK

olasz rizling, rajnai rizling, rizling szilváni, chardonnay, tramini, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, kékfrankos

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 609 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Pannonhalma eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

 

Pannonhalma