Pannonhalmi törkölypálinka*

A szőlőtörköly, a szőlő borászati célú felhasználása után visszamaradt, a szőlő magjából és a héjából (esetleg kocsányából) álló massza. Ez hordozza a szőlőfajta gyümölcsösségét, a magoktól pedig pörkölt olajos magvakra (dió, mandula, mogyoró) emlékeztető zamatot kap.
A Pannonhalmi Törkölypálinka előállítására a Pannonhalmi Borvidéken termett fehérszőlő feldolgozása során keletkező szőlőtörköly használható. Ez a pálinka jellegzetesen csípős karakteres ízű, intenzíven adja vissza a szőlő karakterét, a héj viaszosságát és az érett szőlőmag pörkölt diós-mogyorós jellegét, ami kiegészül a boros erjedésre jellemző telt ízekkel.

Felhasználható alapanyag, szőlő fajták:

Pannonhalmi borvidéken termett fehérszőlő feldolgozása során keletkező szőlőtörköly.

Földrajzi terület:

A „Pannonhalmi Törkölypálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül a Győr-Moson-Sopron megyében a Sokorónak nevezett hármas dombsor, illetve annak előterében található Sokoróalja területével határolt települések: Écs, Felpéc, Győr, Győr-Ménfőcsanak, Győrsg, Győrszemere, Győrújapáti, Kjárpéc, Nyalka, nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Ravazd és Tényő és közigazgatási határaik területén termesztett szőlő törkölyéből készített termékeken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is a fenti települések közigazgatási területén végezték.

Pannonhalmi törkölypálinka*