Sárréti kökénypálinka*

KARAKTER

A felhasznált gyümölcsre jellemző jellegzetesen friss, vadgyümölcs aromák mellett, mandulás, csokoládés, marcipános, mogyorós ízzel rendelkezik. A felhasznált gyümölcs kökény gyümölcs jellemző ízét és illatát az érlelés során is megőrzi. Az ágyas és vagy érlelt pálinka esetén az eljárásnak megfelelően piros/bordó/sárga színekkel rendelkezik, finomított zamatú.

ALAPANYAG

A „Sárréti kökénypálinka” alapanyaga a meghatározott földrajzi területről származó, termesztett vagy vadon termő kökény.

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

A Sárréti kökénypálinka alapanyagát adó kökény előállításában érintett települések Magyarország délkeleti részén Hajdú-Bihar és Békés megyében a Tiszán-túlon találhatóak. A kökénycserjések, így a Sárréti kökénycserjék is, az erdőssztyepp öv erdeinek szegélyén, löszön és homokon alakultak ki, illetve az erdők kivágása után önálló vegetációtípusként maradtak fenn. A Sárréten termő kökény gyümölcsben magas az antocianinok, valamint flavonoidok mértéke, sok szerves savat, ásványi anyagokat, vitamint is tartalmaz. Az értékes beltartalmi anyagok, a magas pektin tartalom jelentős része a pálinka előállítás során a kész italba is átkerül, ezek eredményezik a Sárréti kökénypálinka kiemelkedően magas aromatartalmát.

A Sárréti kökénypálinka előállítása Hajdú-Bihar megye és Békés megye Sárrét elnevezésű területét érintő következő járások településeiről és azok közigazgatási határukból származó kökény felhasználásával, a területeken elhelyezkedő (kereskedelmi pálinkafőzdékben) szeszfőzdékben történhet: Berettyóújfalui-, Békéscsabai-, Békési-, Gyulai-, Püspökladányi-, Sarkadi-, Szeghalmi járás.

TERMÉKLEÍRÁS

A Sárréti kökénypálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

*nemzeti oltalom

 

Sárréti kökénypálinka*