Soltvadkerti

Duna borrégió

 

BORSTÍLUS

Fehérbor, töppedt szőlőből készült bor illetve pezsgő készül a területen. Az utóbbira jellemző, hogy palackban vagy tartályban kell erjeszteni, illetve legalább három hónapig kell tartani a második erjesztésnek. További érlelést és palackban történő időt is előírnak. A (csendes) boroknál jellemző, hogy az erjesztési hőmérséklet legfeljebb 18 °C lehet. A töppedt ezerjóból készült borok olajos, gazdag aszalt gyümölcsökre jellemző illat- és ízvilágot mutatnak. A szárazborokra és a pezsgőkre is jellemzőek a friss savak, az üde gyümölcsösség és a diszkrét virágillat.

TERMŐHELY

A lehatárolt termőterület a Duna-Tisza közén fekszik, a termőhely a környezetéből kiemelkedik. Ökológiai jellemzőit alapvetően az alföldi jelleg határozza meg. A tengerszintfeletti magasság a területek többségén 110-120 m közötti. A domborzat síkvidéki jellegű, a szintkülönbségek a 10-15 métert nem haladják meg.

 Soltvadkert

TALAJ

A termőhely talaja változatos, a terület zömén mésztartalmú homoktalajok találhatók (humuszos és futóhomok), altalaj eltemetett mezőségi talaj, helyenként meszes löszfoltokkal. A homoktalajok sajátossága, hogy gyorsan melegednek, világos színük miatt a napsugárzást jobban visszaverik, ami segíti a szőlő érését is.

KLÍMA

Leginkább a forró nyarak és a hideg telek jellemzők.

A csapadék éves mennyisége: 525 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,5 °C

SZŐLŐFAJTA

ezerjó

TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtával beültetett terület: 170 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Soltvadkert eredetmegjelölés termékleírása itt található meg.

 

Soltvadkerti