Somló

Balaton borrégió

BORSTÍLUS

Fehérborok csak a Somló-hegyről származnak, magas savtartalommal, ásványos, köves, akár enyhén sós jegyekkel is rendelkeznek. Komoly, komplex borok, olajos textúrával és hosszú lecsengéssel. Az érett gyümölcsösség mellett egyfajta fűszeresség is felcsillan bennük.

TERMŐHELY

A Somló a Kisalföld és a Bakony találkozásánál, a Marcal-medence keleti határán kitüremkedő vulkanikus tanúhegy. Az ültetvények jelentős része a 170 és 350 m tengerszint feletti magasságok között található. A több évezredes szőlő- és bortermesztés hagyományával rendelkező Somlón feltételezhetőleg a rómaiak honosították meg a szőlőművelést, akik elsősorban az occidentalis fajtakörbe tartozó szőlőket művelték. A somlói borok középkortól napjainkig tartó hírnevét mutatja, hogy az adott kor világi és egyházi vezetőinek nagy rangot jelentett somlói szőlőbirtokkal rendelkezni. A rendszerváltozást követően az újraéledő Somlón végbemenő minőségi átalakulás eredményeként újra termesztésbe vonták az egykor híres, szinte teljesen elfelejtett őshonos fajtát, a juhfarkot.

 Borszörcsök, Doba, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely

TALAJ

A tanúhegyet a földtörténet harmad- és negyedidőszakából származó pannon üledék (homok, kavics, agyag) borítja, ami a bazalttal és a bazalttufával, valamint mésztufával keveredve együtt alkotja a termesztési körzetek alapkőzetét. Ezen a málladékon alakult ki a borvidék jellemző talajtípusa, a jó vízháztartású barna erdőtalaj.

KLÍMA

A Somló hegy klímáját a közelben húzódó domb- és hegyvonulatok, valamint a Marcal folyó befolyásolja. Ezek együttes hatásaként a Somlói lehatárolt termőterület éghajlata kiegyenlített, szélsőségektől mentes, korai tavaszodás és inkább enyhe, mint zord tél jellemzi. A nyarak rendszerint mérsékelten melegek.

Csapadék átlagos mennyisége: 675 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 10,6 °C

SZŐLŐFAJTÁK

furmint, hárslevelű, juhfark, tramini, olasz rizling

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 354 ha

TERMÉKLEÍRÁS

A Somló eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

 

Somló