Sopron / Ödenburg

Felső-Pannon borrégió

BORSTÍLUS

Legfontosabb és legjellemzőbb bora a kékfrankos mind alap- mind pedig a prémium szinten. Minimum 4 napon keresztül kell héjon erjeszteni, rendkívül dinamikus a savtartalmuk, elegáns, de mérsékelt tannintartalommal rendelkeznek. Az alkohol nem dominál, beilleszkedik és feszes struktúrával, néha akár szikársággal jelenik meg. Illatban és ízben gyakran a friss fűszeresség is dominál a piros bogyós gyümölcsök mellett. Helyenként a hűvös aromatika mellett akár ásványosság is megfigyelhető a borokban. Rendkívül tartalmas, ugyanakkor könnyed, finom borok.

TERMŐHELY

A borvidék az ország észak-nyugati részén található, a Fertő-tó közelségében, a Soproni- és Kőszegi-hegység lankáinál. A tengerszint felett 150-400 méteren található az ország történelmileg egyik legrégebbi borvidéke. A Rómaiak idején, majd a kora középkorban is jelentős volt itt a bortermelés és kereskedelem. Az itt található városok is a borkereskedelemnek köszönhették a gazdagságukat. A kelták Scarbantnak, a rómaiak Scarbantiának hívták a borvidék székhelyét. Számos legenda fűződik mind a Fertő-tóhoz, mind pedig az itt legtöbbet telepített szőlőfajta nevéhez, a kékfrankoshoz. Ezek közül az egyik leghíresebb, a poncichter (vagy németesebben Bohnenzüchter, vagyis babtermelő) elnevezés háttere: a hagyomány szerint azért nevezték így a szőlőfajtát, mert babot is ültettek a szőlősorok közé.

 Ágfalva, Csepreg, Felsőcsatár, Fertőboz, Fertőd, Fertőendréd, Fertőrákos, Fertőszentmiklós, Fertőszéplak, Harka, Hidegség, Kópháza, Lukácsháza, Nagycenk, Sopron, Vaskeresztes

TALAJ

Az Alpok nyúlványai és a Kisalföld találkozása mentén változatos domborzati és talajviszonyok találhatóak. A területen elsősorban a barna erdőtalaj a jellemző, de helyenként lösz és kötött talajok is előfordulnak. Fontos megemlítetni a pala és a magas köves területeket is, így például a mészkövet, kalcitot és kvarcitot.

KLÍMA

A Fertő-tónak fontos szerepe van a klimatikus adottságok befolyásolásában, különösen Sopron környékén. Ennek köszönhetően magasabb csapadékmennyiség és szelesebb időjárás jellemző a vidékre, utóbbinak köszönhető az alacsonyabb páratartalom is.

Csapadék mennyisége átlagosan: 600 mm

Évi átlagos középhőmérséklet: 11,2 °C

 SZŐLŐFAJTÁK

kékfrankos, Zweigelt, cabernet sauvignon, zöld veltelini, merlot, pinot noir, dornfelder, zenit

 TERÜLETNAGYSÁG

engedélyezett szőlőfajtákkal beültetett terület: 1400,8 hektár

TERMÉKLEÍRÁS

A Sopron eredetmegjelölés termékleírását itt olvashatja.

 

Sopron / Ödenburg