Szabolcsi almapálinka

Az alma a rózsafélék családjába tartozó nemzetség, rengeteg fajtája létezik. A gyümölcs gyakori előfordulása miatt alap íznek számít. Az almapálinka készítésére javarészt a nemes almafajtákat használják, melyekből a könnyű, citrusos, friss italoktól a vastag, héjas, viaszos zamatú tételekig szinte minden stílus készíthető. Az almapálinka – fajtától függően – szépen érlelhető fahordóban is.
A Szabolcsi almapálinka Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztett hagyományos kisüsti lepárlás során készült, friss gyümölcsízű és illatú, kellemes aromájú pálinka. A megye gyümölcstermő területének kb. 50%-án folyik hagyományosan almatermesztés, így igen változatos fajtavilágú íz- és illat karakterű, különleges pálinkát készíthetünk a szabolcsi almákból.

Felhasználható alapanyag, alma fajták:

Jonathán, Jonagold, Golden, Red Delicious és Idared almafajták

Földrajzi terület:

A „Szabolcsi almapálinka” földrajzi jelzés kizárólag Magyarországon, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területén termesztett almából készített termékeken használható, amelynek cefrézését, erjesztését, lepárlását, érlelését, ágyazását, pihentetését és palackozását is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közigazgatási területén végezték.

Szabolcsi almapálinka