Szabolcsi almapálinka

KARAKTER

Az alma a rózsafélék családjába tartozó nemzetség, rengeteg fajtája létezik. A gyümölcs gyakori előfordulása miatt alap íznek számít. Az almapálinka készítésére javarészt a nemes almafajtákat használják, melyekből a könnyű, citrusos, friss italoktól a vastag, héjas, viaszos zamatú tételekig szinte minden stílus készíthető. Az almapálinka – fajtától függően – szépen érlelhető fahordóban is.  A megye gyümölcstermő területének kb. 50%-án folyik hagyományosan almatermesztés, így igen változatos fajtavilágú íz- és illat karakterű, különleges pálinkát készíthetünk a szabolcsi almákból.

FŐBB FAJTÁK

Jonathán, Jonagold, Golden, Red Delicious, Idared és egyéb fajták

A TERMŐHELY JELLEMZÉSE

Szabolcs-Szatmár Bereg megye a gyümölcstermesztéshez kiváló fény, hőmérséklet, csapadék és talaj adottságokkal rendelkezik, melyek hatására a gyümölcsben ideális arányban jelennek meg a gyümölcscukrok és a gyümölcssavak, melyek a legharmonikusabb ízélmény kialakulásáért felelősek. Mérésekkel igazolható, hogy nyugatról kelet felé haladva nő a napsütéses órák száma, ezáltal a hőmérséklet is, a csapadék mennyisége ellentétes tendenciával változik. A gyümölcs beltartalmi, élvezeti értékének szempontjából a legmeghatározóbb körülmény az érlelődés ideje alatt uralkodó hőmérséklet, kisebb mértékben a napfény, továbbá a hajnali páralecsapódás. Ezen tényezők miatt az itt termesztett gyümölcsök illata, zamata kimagasló, így ezek különösen alkalmasak jó minőségű, zamatgazdag gyümölcspárlatok előállítására.

Szabolcs-SzatmárBereg megyéjének közigazgatási területe

TERMÉKLEÍRÁS

A Szabolcsi almapálinka földrajzi jelzés termékleírása itt található.

 

Szabolcsi almapálinka